Način pripreme
Napolju je tako mračno, kišovito... Šta je bolje od ukusne tople janije sa krompirom i graškom, uz ukusno svinjsko meso!
Neophodno vam je 600-800 g mesa, moje je plećka isečena na kocke, glavica luka, šargarepa, dva paradajza ili iz konzerve, 3-4 krompira, 400 g sterilisanog graška, zrna bibera, lovorov list, čubar, so i aleva paprika.
U šerpu sa uljem stavljamo isečen luk i meso, dinstamo dok meso blago ne preplane. Dodajemo šargarepu na kolutove, paradajz na kocke, isečen krompir.
Solimo po ukusu, stavljamo kašičicu aleve paprike i nekoliko zrna bibera. Mešamo i dolivamo vodu, tek toliko da prekrije sastojke.
Krčka se tako desetak minuta i dodajemo grašak, lovorov list i čubar.
Kuvamo dok ne bude gotovo - još desetak minuta. Budući da ima krompira i da nije velika količina vode, ne dodajem brašno, ali ako vi odlučite da vam je jelo do krompira retko, možete da dodate kašiku brašna.
Po želji se na kraju svinjetina sa krompirom i janija od graška posipaju peršunom.
Prijatno!