Način pripreme
Dobro bi bilo da ostavimo sve sastojke na nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
Rastvaramo kvasac u vodi (mleko zajedno sa šećerom i prstohvatom brašna). Pokrivamo krpom na nekoliko minuta kako bi kvasac mogao da se aktivira.
Dobro bi bilo da se izabere velika posuda za mešenje kako bi vam to bilo zgodnije.
Prosejemo brašno sa solju dva puta. Jaja se posebno mute. Od svih sastojaka mesimo meko i glatko testo.
Ja ostavljam testo da nadođe u velikoj najlon kesi koju dobro zavežem da ne bi ulazio vazduh, ali možete i prosto da pokrijete krpom. Tajna uspešnih peciva je u dizanju, zato odvojte dovoljno vremena.
Ja koristim sistem za trostruko dizanje - dok se ne udvostruči obim; nakon oblikovanja i nakon premazivanja jajetom. Testo koje je prvi put nadošlo se premesi i deli na četiri dela. Svaki se razvija u najtanju moguću koru (u internet prostoru ima lepih klipova sa objašnjenjima o razvijanju i iy+zvlačenju kora).
Kore se premazuju istopljenim maslacem i posipaju se sirom. Nakon njihovog ređanja u posudu za pečenje sledi drugo dizanje.
Kada se ponovo njihova zapremina udvostruči, premazuje se umućenim žumancem i ostavlja se ponovo na nekoliko minuta.
Uvijena pita se peče u hladoj rerni prvo na 170 stepeni, a zatim na 180 stepeni. Pažlja - brzo bude gotovo i veoma je ukusna!
Vazdušasta uvijena pita sa kvascem je gotova.