Način pripreme
Kvasac se izmrvi sa šećerom. Nakon toga se dodaje u vodu zajedno sa kašičicom soli i kašičicom brašna. Ostavlja se sa strane da naraste.
Brašno se proseje. Po sredini se pravi udubljenje i dodaju se prvo suvi sastojci, a nakon toga i kiselo mleko i sve se zamesi u meko testo.
Ostavlja se da naraste. Meni je trebalo 40 minuta. Ali ako žurite i nemate toliko vremena - zagrejte rernu na 50 stepeni i nakon toga je isključite.
Stavite testo, ali ne zatvarajte rerni. Ako je potrebno radnja može da se ponovi.
Oformi se pogača.
Ja obično podelim na 2-3 lopte. Nakon što ih izdužim (kao mnogo dugu kobasicu), sečem ih na šajbne od oko 1-2 cm i počinjem da ih ređam u posudu za pečenje. I tako i sa drugim loptama.
Nakon što smo oblikovali pogaču ostavljamo je da naraste još jednom.
Mažemo je žumancem i posipamo susamom po želji i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne bude gotovo. Meni je trebalo oko 30-40 minuta.