Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Roščići»Roščići kao iz pekare

Roščići kao iz pekare

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Roščići kao iz pekare
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 7
28/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Puterasti, hrskavi i veoma ukusni roščići koji su se nekada prodavali u školskim menzama"

Potrebni sastojci

  • brašno - otprilike 500 g
  • voda - 100 ml
  • kvasac - 10 g, svež (1/4 kockice)
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad + 1 belance
  • mast - 130 g
  • ulje - 50 ml
  • nadev
  • sir - 150 g
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • voda - 1 supena kašika
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za ove roščiće sam pronašla u jednoj kulinarskoj grupi i njen autor je jedna mila dama Mimi Georgieva koja mi je dozvolila da ga podelim sa vama.

Odmah sam ih napravila i ukus me je vratio u detinjstvo.

Kao što govori i autorka recepta, ovo su oni roščići, koji su se prodavali u školskim menzama i pekarama i nose ukus detinjstva.

Puterasti, hrskavi i veoma ukusni roščići.

Svi proizvodi moraju da budu sobne temeprature, svinjska mast mora da bude veoma mekana, ne istopljena. Ako je dovoljno mekana, možete da je stavite u mikrotalasnu rernu na funkciju odmrzavanje na minutu.

Zagrejte 100 ml vode i u njoj istopite kvasac i šećer.

U drugu posudu prosejte brašno i u njega dodajte so. Izmešajte i oblikujte udubljenje.

Dodajte smesu sa kvascem, svinjsku mast, ulje, 1 celo jaje i belance drugog i umesite meko testo. Žumance drugog jajeta odvojte, ono će vam biti potrebno za premazivanje roščića.

Testo je veoma puterasto i ne lepi se. Gotovo testo stavite u posudu i pokrijte streč folijom i krpom.

Ostavite ga da nadođe na otprilike sat vremena.

Nakon toga podelite testo na 10 jednakih delova.

Svaki od njih razvijte u tanku koru na blago nabrašnjenoj površini. Pospite izmrvljenim sirom i uvijte kao roščić.

Za nadev možete koristiti i izrendani kačkavalj ili pomešane sireve i kačkavalj.

Roščiće poređajte u tepsije, obložene papirom za pečenje, na rastojanje jedno od drugog i ostavite ih ponovo da nadođu - ovog puta na 20 minuta.

Nakon toga roščiće namažite odvojenim žumancem kog pomešajte sa malo vode ili svežeg mleka i pospite semenkama po izboru.

Stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C na 25-30 minuta dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.

Toliko su bili lepi da čak ne čekamo da se ohlade, nego smo ih odmah napali.

Napravite ih i vi, nećete zažaliti!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: