Način pripreme
Odavno nisam spremala ovu ukusnu mlečnu pitu, danas sam je napravila, a u kuhinji mi miriše na vanilu, na ukusne uspomene...
Evo moje varijante mlečne pite sa domaćom jufkom. Bude veoma brzo i po ukusu ne odstupa od onog sa finim korama.
Koristila sam domaću jufku 150 g, gotova za 1 minut.
Prvo sam obilno maslacem podmazala tepsiju prečnika otprilike 26 cm. Sipala sam jufku, odozgo sam zalila istopljenim maslacem, lagano sam izmešala i zapekla sam na kratko u umerenoj rerni, sasvim malo - da dibje zlatkastu boju.
Za to vreme sam zagrejala mleko i u njemu sam istopila šećer. Skinula sam sa ringle i dodala 3 jajeta, umućena sa kesicom vanilinog šećera i prstohvatom soli.
Od ove smese sam odvojila 2/3 šolje i ostalu količinu sam sipala na jufku.
Pekla sam dok se krem nije zgustio, otprilike deset minuta na 180 °C, ali morate nadgledati. Zavisi od rerne.
Isključila sam i u ovoj etapi sam zalila slatku pitu odvojenom smesom. Na taj način postaje izuzetno sočna, a jaja u mlečnoj smesi se skuvaju od temperature pite, ja je ostavljam u rerni na još 5 minuta!
Da li vidite sos odozgo na poslednjoj fotografiji? E, taj efekat jednog vremena sam tražila.
Na kraju može da se pospe šećerom u prahu koji ima estetsku svrhu, mlečna pita kao iz davnina je prilično ukusna!
Vi možete da stavite više ili manje šećera, sve je pitanje ukusa!