Način pripreme
Birati ujednačene glavice cvekle, da bi se sve lepo skuvale.
Cveklu dobro oprati, ako je koren previše dug, skratiti ga i poređati u šerpu. Naliti vodom i kuvati dok ne omekša, da viljuška lagano ulazi u cveklu.
Ocediti vodu i ostaviti cveklu da se prohladi. Oljuštiti je i iseći na kolutove. Ako su cvekle krupnije, možete ih seći i na pola, pa onda na šnite.
Skuvati preliv od vode, soli, šećera i sirćeta koliko da provri, do tada će se šećer i so otopiti i ostaviti da se hladi.
Isečene cvekle ređati u tegle. Preliti ohlađenim prelivom, pa drvenim štapićem za ražnjiće na nekoliko mesta ubosti i malo prodrmati. Ako ostane neki vazdušni džepić, zavući štapić i odvojiti cveklu da bi preliv lepo napunio teglu. Možete i udariti teglom nekoliko puta o radnu površinu. Po potrebi naliti još preliva.
Zatvoriti tegle i odložiti ih na tamno i hladno mesto. Spremne su za upotrebu posle 2-3 nedelje.
Koliko dugo može ovako spremljena cvekla stajati, ne znam, jer kod nas brzo nestane koliko god da je napravim!
Ko voli, između redova cvekle se može ubaciti malo rendanog rena ili koji sitno iseckan čen belog luka.
Prijatno uz cveklu kao iz prodavnice!
Komentari