Način pripreme
Recept za ove roščiće sam pronašla u jednoj kulinarskoj grupi i njen autor je jedna mila dama Mimi Georgieva koja mi je dozvolila da ga podelim sa vama.
Odmah sam ih napravila i ukus me je vratio u detinjstvo.
Kao što govori i autorka recepta, ovo su oni roščići, koji su se prodavali u školskim menzama i pekarama i nose ukus detinjstva.
Puterasti, hrskavi i veoma ukusni roščići.
Svi proizvodi moraju da budu sobne temeprature, svinjska mast mora da bude veoma mekana, ne istopljena. Ako je dovoljno mekana, možete da je stavite u mikrotalasnu rernu na funkciju odmrzavanje na minutu.
Zagrejte 100 ml vode i u njoj istopite kvasac i šećer.
U drugu posudu prosejte brašno i u njega dodajte so. Izmešajte i oblikujte udubljenje.
Dodajte smesu sa kvascem, svinjsku mast, ulje, 1 celo jaje i belance drugog i umesite meko testo. Žumance drugog jajeta odvojte, ono će vam biti potrebno za premazivanje roščića.
Testo je veoma puterasto i ne lepi se. Gotovo testo stavite u posudu i pokrijte streč folijom i krpom.
Ostavite ga da nadođe na otprilike sat vremena.
Nakon toga podelite testo na 10 jednakih delova.
Svaki od njih razvijte u tanku koru na blago nabrašnjenoj površini. Pospite izmrvljenim sirom i uvijte kao roščić.
Za nadev možete koristiti i izrendani kačkavalj ili pomešane sireve i kačkavalj.
Roščiće poređajte u tepsije, obložene papirom za pečenje, na rastojanje jedno od drugog i ostavite ih ponovo da nadođu - ovog puta na 20 minuta.
Nakon toga roščiće namažite odvojenim žumancem kog pomešajte sa malo vode ili svežeg mleka i pospite semenkama po izboru.
Stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C na 25-30 minuta dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.
Toliko su bili lepi da čak ne čekamo da se ohlade, nego smo ih odmah napali.
Napravite ih i vi, nećete zažaliti!
Prijatno!