Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Salata od ribe»Praznična salata Mimoza sa tunjevinom

Praznična salata Mimoza sa tunjevinom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Praznična salata Mimoza sa tunjevinom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Ako vam se dopada, dodajte jedan red kiselih krastavčića. Tunjevinu možete zameniti piletinom ili šunkom."

Potrebni sastojci

  • kuvani krompir - 2 komada
  • šargarepe - 1 komad, velika, kuvana
  • luk - 1 komad, mali
  • jaje - 3 komada, tvrdno kuvana
  • tunjevina - 1 konzerva
  • majonez - otprilike 80 g
  • mirođija - nekoliko grančica
  • so - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Na spisku obaveznih prazničnih jela, koji se dana promenio i raširio uvek su prisutne praznične salate. Treba da se istakne da nije u potpunosti bez klasičnih varijanti za pripremu salata, koje uključuju i Mimozu.

Sa tako običnom salatom predlažemo da popunite dnevni porodični meni. Generalno, prilikom izbora konzervi ribe za salatu Mimozu ne postoje ograničenja. Možete koristiti kako sardinu, tako i drugu ribu. Ali upravo sa konzerviranom tunjevinom se dobijaju najukusnije i apetitne salate Mimoza.

Ova riba ima veoma sočno meso koje se savršeno uklapa uz kuvano povrće, jaja, majonez. Vredi napomenuti da ne postoji fundamentalna razlika u ređanju slojeva u salati Mimoza. Ali postoji jedno gastronomsko pravilo: gornji sloj je uvek žut. Na kraju krajeva upravo spoljašnji izgled salate sa lepim prolećnim cvetom Mimoza je jelu dao ime.

Priprema korak po korak:

Za salatu Mimoza sa konzerviranom tunjevinom očistimo skuvane komponente. Otvorimo konzervu, izvadimo tunjevinu i izgnječimo je viljuškom. Odvojimo jaja na žumanca i belanca.

Izrendamo krompir. Prvi red je sloj krompira, kog dodajemo po malo i lagano pritiskamo viljuškom.

Namažemo supenu kašiku majoneza na sloj od krompira i ravnomerno rasporedimo. Premazujemo majonezom.

Po sloju od krompira ćemo rasporediti tunjevinu (dobro oceđenu od sosa).

Sloj riblje pokrivamo kriškicama naseckanog luka. Ponovo koristimo majonez.

Poređamo red izrendane šargarepe. Lagano pritiskamo.

Ponovo sledi majonez.

Stavljamo sloj skuvanih izrendanih belanaca.

Namažemo majonezom i posipamo usitnjenim žumancetom - ukras sa žumancima, izmrvljenim na rende.

Mimoza sa tunjevinom se ukrašava po vašem ukusu.

Naša mimoza sa tunjevinom je gotova! Naravno, ovo je samo jedna verzija klasične svetske salate. Salata Mimoza sa konzervom tunjevine može da se pripremi u posudicama i u providnim čašama. Postoji i zanimljiva varijanta za pravljenje mimoze ne samo u tanjiru, nego i u pogači ili u obliku rolata. Originalna osnova Mimoze se prirodno menja, ali šta god da dodate, salata bude lepa i ukusna i donosi praznično raspoloženje.

Prijatno! Srećan Božić!

Savet: Ako vam se dopada, dodajte jedan red kiselih krastavčića. Tunjevinu možete zameniti piletinom ili šunkom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: