Način pripreme
Izvadite sitni sir i jaje iz frižidera barem na sat vremena pre nego što počnete da spremate ove dijetalne hlepčiće, moraju biti na sobnoj temepraturi.
Rastvorite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku. Ostavite ih na 10 minuta pokrivene dok se kvasac ne aktivira.
Umutite jaje i odvojte 2 supene kašike njega, i kasnije ih pomešajte sa po kašikom kiselog mleka i ulja za premazivanje speltinih hlepčića.
Stavite brašno (250 g) u posudu i u njega dodajte so.
Mešajte i oblikujte udubljenje u koje dodajte smesu sa kvascem, sitnim sirom, jajetom, uljem i kašikom suve majčine dušice.
U početku mešajte kašikom dok se ne formira lopta testa.
Nakon toga domesite testo sa ostalim brašnom (3 supene kašike).
Gotovo testo od spelte stavite u posudu, pokrijte folijom za sveže čuvanje i ostavite da nadođe na otprilike sat vremena. Vreme dizanja je odokativno i zavisi od temperature u prostoriji.
Kada je testo udvostručilo svoju zapreminu, podelite ga na 8-9 delova. Nauljenim rukama oblikujte male loptice.
Hlepčiće poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da ponovo nadođu na još 30 minuta.
Za to vreme zagrejte rernu na 180 °C.
Pre nego što stavite hlepčiće da se peku, premažite ih smesom od jajeta, kiselog mleka i ulja i pospite sa malo parmezana ili semenkama po izboru.
Gotovi su za otprilike 20 minuta, ali ćete prepoznati po ukusnoj prepečenoj korici i aromi sveže ispečenog hleba koja se širi kuhinjom.
Ostaje samo da uživate u ovim hlepčićima sa sitnim sirom i majčinom dušicom uz ukusno domaće jelo.
Prijatno!