Način pripreme
Ćureći bataci se veoma dobro operu.
Skida se koža i očiste se od kostiju, tako što se veoma pažljivo vade male kosti.
Meso očišćeno do kostiju se veoma dobro opere i seče se na krupne komade.
Luk se očisti, opere i sitno nasecka.
U tepsiju se stavlja sitno naseckano meso, luk, lovorov list i ulje. Voda se ne dodaje.
Lovorov list se ne lomi.
Dinsta se sat vremena na 220 °C na donjem grejaču uz periodično mešanje tako što se tepsija stavlja na dno rerne bez rešetke.
Pirinač se opere toplom vodom dok voda ne postane bistra.
Kada se meso sa lukom izdinstalo, u tepsiju se dodaju oprani pirinač, šareni biber i so.
Zaliva se sa 2 litre tople vode.
Veoma dobro se meša.
Ćuretina sa pirinčem se peče 20 minuta na 220°C na donjem grejaču rerne bez rešetke, kada se rerna isključi, tepsija sa ćurećim butom sa pirinčem i lovorovim listom se ostavlja na još 30 minuta u rerni.