Način pripreme
Priprema se tepsija obložena papirom za pečenje.
U šerpi na umerenoj ringli se zagreva šećer i sačeka se da se istopi pazeći da ne zagori. Kada se u potpunosti istopi, dodaje se maslac i intenzivno se meša kako bi se pomešali.
Posle se polako stavlja i pavlaka. Ostavlja se na ringli na minuru, nakon toga se sipa u već pripremljenu tepsiju i ravnomerno se raspoređuje napravljeni karamel.
Odozgo se pažljivo ređaju jabuke tako što se lagano pritiskaju.
Rerna se zagreva na 180°С.
U posudi se dobro mute jaja sa šećerom pomoću žice za mućenje. Dodaje se ulje, kiselo mleko sa rastvorenom sodom i brašnom. Nakon svakog dodavalja se lepo izmeša.
Na kraju se po želji stavlja i suvo grožđe + neki orašasti plodovi.
Smesa se sipa na jabuke i karamel i peče se kolač sa jabukama otprilike 30 minuta.
Još topao kolač sa jabukama i karemelom od pavlake se okreće na veliki pljosnati tanjir.