Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kadaif»Kadaif sa jabukama, pavlakom i karamelom

Kadaif sa jabukama, pavlakom i karamelom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Kadaif sa jabukama, pavlakom i karamelom
Fotografije: marcheva14
1 / 2
01/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Desert za zaklete gurmane - kadaif da jabukama, pavlakom i karamelom"

Potrebni sastojci

  • kadaif - 120 g, sirov
  • jabuke - 3 komada, srednje
  • maslac - 50 g
  • cimet - 1/2 kašičice
  • začini - po 1/2 kašičice, mleveni kardamon , đumbir u prahu i mleveni anis
  • smeđi šećer - 2 kašike
  • marsala - 1 duboki poklopac
  • kisela pavlaka
  • filetirani bademi - za posipanje
  • ZA SIRUP
  • voda - 150 ml
  • šećer - 100 g, kristal
  • šafran - 2 prstohvata
  • kardamon - 1 prstohvat, mleveni
  • vanila - 1 komad, mahuna
  • ZA KARAMEL SOS
  • šećer - 200 g, kristal
  • maslac - 90 g
  • pavlaka - 150 ml, punomasna 30 %
* merne jedinice

Način pripreme

Kalup sa celim dnom prečnika oko 20-22 cm.

Za karamel sos: Šerpa sa debelim dnom se stavlja na umerenu ringlu, sipa se šećer u porcijama. Da se ne bi kristalizovao šećer tokom spremanja karamela, po zidovima šerpe se pređe silikonskom četkom, natopljenom u hladnoj vodi. Šerpa se rastrese povremeno da bi se dobro rasporedio šećer.

U trenuktu kad se stvori blag, prijatan karemel, dodajte se maslac u kockama odjednom i meša se energično. Dobiće se jaka reakcija kipenja. Nakon što šećerni sirup potpuno upije maslac sipa se pavlaka u tankom mlazu uz energično mešanje. Karamel je gotov i sklanja se sa ringle.

Ova količina je velika za recept, koristi se samo doe, a ostatak se sipa u teglu i drži se u frižideru. Dugotrajno je i može da se koristi za drugu vrstu kolača. Nakon što se izvadi iz frižidera, stavlja se na paru da se otpusti i postane tečno.

Za sirup: U šerpu se sipaju voda i šećer i začini. Ostavlja se na umerenoj vatri oko 15 minuta - srednje gust sirpu. Ohladi se i ostavlja sa strane.

Jabuke se očisti od kore i semenki. Seku se na male kocke. Topi se 20 g maslaca u širokom tiganju, dodaju se kocke jabuka, šećer i svi začini. Dinstaju se dok ne omekšaju, ali da ostanu u kockama, na umerenoj ringli dok ne postane suva smesa. Pre nego što se skloni sa ringle sipa se poklopčić vina, flambira se i sklanja se sa ringle. Ohladi se.

Kadaif se smrvi i polovina se stavlja na dno okruglog kalupa. Odozgo se ravnomerno stavlja nadev od jabuka. Preko njih se raspoređuje drugi deo kadaifa. Pritiska se dobro prstima. Obilno se posipa filetiranim bademima. Topi se drugi deo maslaca ili preostalih 30 g i preliva se odozgo. Peče se na 200 stepeni dok ne postane lepo zlatasto.

Vadi se, sačeka se oko 10 minuta i preliva se sirupom. Ohladi se potpuno. Pri serviranju se seku parčići torte, stavlja se kugla mućenog kajmaka ili kisele pavlake i preliva se karamel sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: