Način pripreme
Brokoli je odgovarajuć kako za kuvanje, pečenje i dinstanje, tako i za konzumiranje u sirovom obliku. Sve, hrskav i koristan za zdravlje, od njega se pravi jedna od najukusnijih salata.
Dobro operite povrće, iskidajte na ružice i stavite u bokal blendera.
Ogulite jabuku, očistite je od semenki i stavite u komadićima u brokoli. Ogulite, naseckajte i dodajte i crveni luk.
Stavite sve ostale sastojke - sveže ceđeni sok od jednog limuna (ne mnogo velik), so, maslinovo ulje, crni biber (obavezno sveže mleven, s obzirom na to da je gotov veoma praškast i ima drugu aromu). Odvojte deo semenki za posipanje gotove salate na kraju.
Uključite uređaj na srednje obrtaje na nekoliko sekundi. I salata od brokolija je gotova.
Da, sve može da se nasecka i izmeša ručno umesto u uređaju i to je opcija. Ali definitivno je lakše u blenderu, bude gotovo za par sekundi, a sastojci se pomešaju i prodiru mnogo bolje, od čega je salata definitivno bolje začinjena.
Jedino treba da pazite prilikom mlevenja da komadići ne postanu preterano sitni. To zavisi od vašeg uređaja i treba dobro da ga poznajete. U mom slučaju koristila sam Termomiks na stepenu/brzini 5 za 3 sekunde. Kada otvorim poklopac i učini mi se da su ostali krupniji komadići nego što želim, uključujem na još tri sekunde.
Probajte, salata od brokolija je sjajna!
Salata od brokolija je odgovarajuća za ljude koji su prešli na sirovu biljnu ishranu. Ja nisam jedna od njih, ali to me ne sprečava da ponekad jedem hranu iz ove vrste kuhinje.