Način pripreme
Za pripremu ove marmelade preporučuje se upotreba organskih mandarina, jer se koristi i kora.
Očistite mandarine od peteljki, pazeći da ne pocepate kožicu. Dobro ih isperite i stavite u odgovarajuću posudu. Mandarine prelijte hladnom vodom, kada voda proključa smanjite vatru. Kuvajte oko 3-4 minuta na srednje jakoj vatri, pa sklonite sa ringle i ocedite vodu.
Agrume vratite nazad, ponovo ih zalijte hladnom vodom i prokuvajte. Postupak ponavljate 3-4 puta, ostavljajući ih da se ocede i potpuno ohlade posle poslednjeg puta.
U odgovarajućoj posudi pomešajte polovinu šećera, dodajte limunsku travu, krupno iseckanu ili zvezdasti anis i sok mandarine. Dobro ih promešate.
Ohlađene mandarine se iseku na pola ili na nekoliko velikih komada, vade se semenke, a sok koji se izdvoji tokom sečenja sakupi i dodaje u posudu sa ostalim sastojcima.
Dodajte mandarine, pokrijte providnom folijom za domaćinstvo i ostavite u frižideru 1 noć.
Sutradan se smesa prebacuje u šerpu sa duplim dnom i stavlja na šporet na jaku vatru dok ne provri. Smanjite i kuvajte oko 10 minuta, povremeno mešajući.
Preostali šećer pomešati sa pektinom, dodati marmeladi od mandarina u šerpi, ponovo sačekati da provri i kuvati oko 2 minuta ili dok se sav šećer ne rastvori.
Dobijena smesa se skine sa šporeta i napravi se pire u blenderu, a po želji možete ukloniti anis ili limunovu travu.
Još vruća, marmelada se prebacuje u suve, čiste tegle i one se okreću naopačke.
Navedeni proizvodi su za 2 tegle marmelade od mandarina.