Način pripreme
Voće se očisti pod tekućom vodom. Odstrane se drške, a koštice se odstrane pomoću zihernadle ili ukosnice.
Očišćeno voće se sipa u doboku posudu u zasipa se šećerom. Ostavlja se da odstoji tokom jedne noći.
Sledećeg jutra voće se prebacuje u duboku šerpu. Stavlja se na umerenu vatru. Nakon što provri, formira se pena, koja se skida rešetkastom kašikom. Ostavlja se da slatko vri na slaboj vatri da se krčka na četvrtom stepenu od mogućih devet, dok se povremeno meša i sklanja se pena koja se formira.
Vreme kuvanja slatka je različito i zavisi od toga koliko je bilo sočno voće i kakva se gustina želi. Ali za oko sat, sat i po bi trebalo da bude gotovo.
Klasičan znak za to da je jedno slatko gotovo je kada se kapne kapljica na porcelanski tanjirić i ona se ne razliva. Drugi način je da se sipa malo soka od slatka u čašu hladne vode i ako se formira loptica šećera, znači da je slatko gotovo.
Meni je to malo varljivo i smatram da je najbolji rezultat kad je gotovo prema boji slatka, a ono bi trebalo da je ljubičasto-ružičasto. Ne treba da dobije braonkastu boju.
Nakon što je slatko od višanja marela gotovo dodaje se limontus rastvoren sa malo vode. Meša se i ostavlja 2-3 minuta. Sklanja se sa ringle i ostavlja se 5-7 minuta da odstoji.
Naliva se u suve vruće tegle, koje se odmah zatvaraju i okreću da se vakumiraju.