Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Sarmice od loze na grčki način

Sarmice od loze na grčki način

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8102703k265
Sarmice od loze na grčki način
Fotografije: Albena Asenova
1 / 4
05/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Posne su, tope se u ustima i pripremaju se toliko lako da prosto ne postoji način da ih ne probate"

Potrebni sastojci

  • listovi loze
  • luk - 4 - 5 glavica
  • mladi luk - 1 vezica
  • pirinač - 1 1/2 šolja
  • peršun - 1 vezica
  • mirođija - 1 vezica
  • biber - 1 kašičica
  • masline - 10 - 15 komada, bez koštice, po želji
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Glavice luka se oljušte i skuvaju u posoljenoj vodi, dok ne omekšaju. Ocede se, ostavljaju se da se ohlade i iseku se na sitno.

Mladi luk se takođe seče na sitno i dinsta se. Dodajemo opran pirinač u mladi luk i promešamo.

Isečemo na sitno peršun, mirođiju i skuvani luk, pomešamo ih sa pirinčem i ostavljamo da se takođe izdinstaju na tihoj vatri sa 2-3 šolje vode.

Kuvamo dok voda ne ispari. Začinjavamo solju i biberom. Tu već možemo ako želimo da dodamo na sitno isečene masline.

Listovi loze se popare blago u kipućoj vodi. Ocede se od vode i u svaki list stavljamo nadev. Uvijaju se male sarmice.

Na dno šepre se stavlja tanjir, dnom okrenut na gore (da ne zagore sarmice) i preko nje se poređaju sarmice. Sipa se voda, tek toliko da ih prekrije i kuvaju se na tihoj vatri.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: