Način pripreme
Teleći file se iseče na tanke i fine šniclice, ako nije prethodno isečen. Mnogo dobro se osuši kuhinjskim ubrusom. Posoli se solju i biberom. Parčići mesa se potapaju u brašno, uvaljaju se dobro, nakon toga u jaje, pre toga umućeno s mlekom i na kraju u kukuruzno brašno. Isprže se u zagrejanoj masnoći i ostavljaju na ubrusu da se osuše od masnoće.
U čist tiganj se stavi usitnjen luk, izdinsta se, dok ne postane prozračan oko 1-2 minuta i dodaju se očišćene šargarepe, isečene na tanke parčiće. Uvaljaju se dobro u masnoću i kuvaju se oko 1 minuta.
Dodaje se pirinač, začin Ras el hanut, meša se u masnoći da se prekrije sa svih strana oko 1 minut i naliva se bujon. Soli se.
Ostavlja se na umerenoj ringli da krčka 20 minuta. Proverava se da li je gotovo i ako je neophodno može da se doda još 1-2 kašike tečnosti.
Sklanja se sa ringle.
Servira se sa pokovanim filetima kao garnirung.
Beleška: To je jelo s bliskog istoka sa tipičnim egzotičnim začinom za Basmati, Ras el hanut (Ras-el-Hanout). To je mešavina mlevenog korijandera, pimenta, oraščića, đumbira, bibera, paprike, kumina. kurkume. Mnogo se upotrebljava u arapskoj kuhinji. Daje jedinstvenu aromu. Može se naći u specijalizovanim prodavnicama sa začinima.
Predlažem ovaj recept ne toliko zbog mesa, to nije interesantno, već je ovde interesantan Basmati pirinač. On treba da ostane nakon spremanja u zrnu, ili kako kažu u arapskim zemljama, da možeš da ga prebrojiš u tanjiru. Šargarepa treba da ostane hrskava.
Basmati pirinač može da se zameni pirinčem dugog zrna.
Začin Ras el hanut može da se spremi kod kuće, mešajući po prstohvat od nabrojanih začina.