Način pripreme
Očistimo i skuvamo ćureći but oko 30 minuta zajedno sa listićem lovora i 1-2 zrna pimenta.
Sečemo luk i šargerepu, posipamo ih alevom paprikom i dinstamo sa kašikom šarlana i 2-3 kašike vode.
Očistimo i isplaknemo pirinač i dodajem ga u luk. Dolivamo jednu i po do dve šolje vode i kuvamo dok pirinač ne postane blago prozračan.
U međuvremenu iskidamo ćuretinu na parčiće, namrvimo orahe i isečemo masline.
Sklanjamo pirinač sa vatre i promešamo sve u posudi za pečenje. Dodajemo začine, preostali lovorov list i piment, prelivamo sa kašikom šarlana i solimo po ukusu.
Prelivamo ćuretinu sa pirinčem šoljom i po vode i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 190-200 stepeni oko 40 minuta ili dok pirinač ne upije vodu.
Malo pre nego što izvadimo ćuretinu sa braon pirinčem i maslinama iz rerne, posipamo sitno isečenim peršunom.