Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Najdelikatniji paj sa citrusom

Najdelikatniji paj sa citrusom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k231
Najdelikatniji paj sa citrusom
Fotografije: Ivelina
2 / 6
13/03/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Možete preskočiti jaje i spremiti samo sa pavlakom! Možete dodati pasiranu jabuku, kao i spremiti samo sa pomorandžama i limunom."

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 300 g
  • jaja - 1 komad (veliko)
  • kisela pavlaka - 80 g
  • kravlji maslac - 150 g (zamrznut)
  • šećer - 80 g
  • ekstrakt vanile - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 6 g
  • so - 1 prstohvat
  • Nadev od citrusa
  • limun - 2 komada
  • pomorandže - 1 komad
  • mandarine - 3 komada
  • šećer - 150 g (po ukusu)
  • kukuruzni skrob - 35 g
* merne jedinice

Način pripreme

Najdelikatniji paj sa citrusom uz čaj, delikatno peščano testo i aromatičan jarak nadev sa limunom, pomorandžama i mandarinama je pravo zadovoljstvo. Spema se brzo i veoma jednsotavno.

Priprema paja sa citrusom!

Pripremite kalup za pečenje. Imam okrugli kalup prečnika 24-28 cm. Kalup za paj namažite maslacem ili koristite papir. Zgužvajte papir za pečenje. Takao se dobro raspoređuje u kalupu. Stavite papir u kalup.

Stavite kiselu pavlaku, jaje i ekstrakt vanile u malu posudu. Mutite žicom za mućenje dok ne postane glatko.

Prosejte brašno i prašak za pecivo u veliku posudu. Dodajte so i šećer. Sve pomešajte da postane glatko. U smesu od brašna izrendajte maslac iz frižidera na krupno rende. Istrljajte smesu rukama dok se ne dobiju mrve.

Sipajte kiselu pavlaku sa jajetom u smesu od brašna. Mesi se testo za paj. Nije potrebno preterano dugo da mesite testo da se maslac ne bi istopio. Testo je meko i ne lepi se.

Prebacite četvrti deo testa u kesu i stavite je u zamrzivač na pola sata. Istopite veći deo testa i poređajte ga u kalup. Rasporedite rukama. Napravite malu platformu. Kalup zajedno sa testom stavite u frižider na otprilike pola sata.

Da biste napravili nadev od citrusa, odsecite koru jedne pomorandže. Potrebna vam je samo pulpa. Skinite veli deo pomorandže. Pomorandžu naseckajte na kriške. Stavite pomorandžu u posudu blendera.

Skinite kožu sa mandarina i izvadite semenke ako ih ima. Naseckajte na kriškice i odstranite što više belog dela. Mandarine stavite u posudu blendera.

Skinite žutu koru limuna i blenderu. Ogulite limun. Skinite ceo beli deo i izvadite sve koštice. Stavite limun u posudu blendera.

Sameljite sve sastojke u posudi blendera i sipajte sve u šerpu. Dodajte šećer u šerpu i skrob. Mešajte žicom za mućenje dok ne postane glatko.

Stavite šerpu na ringlu i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusti. Kada uzavri kuva se na tihoj vatri otprilike 30 sekundi. Zatim se skida sa ringle uz neprestano mešanje. Odmah se sipa nadev u posudu. Odozgo se pokriva streč folijom i ostavlja se da se u potpunosti ohladi.

Kalup sa testom izvadite iz frižidera i u njega stavite ohlađeni nadev. Izgladite. Izvadite mali komad testa iz zamrzivača i izrendajte na krupno rende direktno na testo. Po želji paj odozgo garnirajte kriškama limuna i pomorandže.

Rernu zagrejte na 180°C. Stavite paj u rernu za pečenje na otprilike 30-35 minuta. Srednji nivo. Zagrevanje ka gore i ka dole.

Ohladite gotovu tortu sa pomorandžom direktno u kalupu. Nakon toga je izvadite iz kalupa. Po želji aromatični paj možete posuti šećerom u prahu. Obavezno ga probajte - veoma je ukusan!

Savet: Možete preskočiti jaje i spremiti samo sa pavlakom! Možete dodati pasiranu jabuku, kao i spremiti samo sa pomorandžama i limunom. Izaberite kombinaciju koja vam se dopada.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: