Način pripreme
U tepsiju sipamo brašno i oblikujemo udubljenje. Po brašnu se posipa so, a u sredinu se sipa toplo sveže mleko, šećer, ulje, jaje od kog sam odvojila polovinu žumanca za premazivanje i suvi kvasac.
Dobro se meša viljuškom i zagrabi se brašno dok se ne dobije lopta testa.
Na radnoj površini posutoj s malo brašna se mesi srednje meko testo. Prebacuje se u posudu, pokriva se krpom i ostavlja se da udvostruči svoju zapreminu na toplom mestu.
Razvija se okrugla kora otprilike 30 cm. Nožem se seče na male trake po krajevima /pogledajte fotografiju/.
Trake se pletu tako što se ukrštaju. Sredina se nabocka viljuškom. Kuvaju se dva srednja krompira, ocede se i izgnječe se viljuškom. Dodaje se izrendani kačkavalj, čubar, naseckana pera mladog luka, kiseli krastavčić i so po ukusu.
Dodaje se i majonezu, dobro se izmešaju sastojci. Sipa se nadev u sredinu i kašikom se izravna slani paj. Najlakše se razvija i plete na papiru za pečenje, a posle se prebacuje u tepsiju.
Muti se odvojeno žumance sa malo ulja i svežeg mleka, pleteni paj sa krompirom se premazuje po krajevima.
Paj sa krompirom se peče u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne bude gotov - 20-25 minuta.
Vadi se i servira se!