Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Italijanski paj sa smokvama

Italijanski paj sa smokvama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Italijanski paj sa smokvama
Fotografije: Ivelina
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Ukusan i aromatičan je ovaj paj, pojede se za kratko vreme!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • kora od limuna - 1 limuna, izrendana, bio
  • so - 1 prstohvat
  • smokve - 600 do 800 g (sveže ili zamrznute)
  • keks - 50 g ili amareti ili piškote
  • šećer od šećerne trske - 80 g
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • kakako - 1 supena kašika u prahu
  • orasi - 50 g
  • šećer u prahu - po ukusu, za posipanje
  • prašak za pecivo - 1 kesica, 10 g
  • jaja - 2 komada
  • vanilin šećer - 1 kesica, 8 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prva stvar koju treba da uradite je da pripremite nadev za vaš voćni paj.

Nakon toga operite i prepolovite smokve i stavite ih u šerpu sa šećerom, sokom od limuna i kuvajte oko 10 minuta. Nakon toga dodajte mleveni keks (amareti ili piškote) i orahe (ili bademe). Možete koristiti samo orašaste plodove ili samo keks u receptu. Ja sam odabrala da kombinujem da bi konsistencija bila bogatija.

Pred kraj kuvanja dodaje se kora od limuna ili pomorandže, ko šta voli.

Ostavite da se ohladi i za to vreme pripremite testo od keksa.

Sipajte brašno i maslac u posudi i počnite da mesite.

Dodajte šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer i nastavite da mešate.

Na kraju dodajte jaja i so i mešajte dok ne dobijete loptu, ostavite je u frižideru na 1 sat.

Nakon što prođe vreme odmora, razvucite testo i poređajte u kalup prečnika 24 cm, namazan i posut brašnom, sipajte smesu od smokava, ukrasite slatki paj klasičnim trakama i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Šta da vam kažem, ukusan i aromatičan je ovaj italijanski paj sa smokvama! Za kratko vreme je gotov. Dodatna nota je od oraha (badema) daje još više ukusa paju. Probajte i kažite u komentarima da li vam se dopao. Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: