Način pripreme
Mast staviti u posudu za mućenje i dobro je umutiti mikserom, dobiće izgled umućenog maslaca.
U umućenu mast dodati jaja, šećer, vanilin šećer, limunovu koru, mleko i prašak za pecivo.
Sve dobro umutiti mikserom da se šećer otopi.
Postepeno dodavati brašno i mutiti dokle može mikserom. Kada metlica miksera ne može više da muti smesu, ili zameniti nastavak i staviti nastavak za testo, ili nastaviti mešenje rukom.
Prvo dodati oko 800 g brašna, jer je svako brašno drugačije i drugačije upija tečnost. Trebalo bi da ide 800 g brašna, ali je meni ovog puta trebalo oko 900 da bih dobila lepo testo koje se ne lepi za ruke i lepo se oblikuje.
Aparat za galete staviti da se ugreje na najjaču temperaturu. Za to vreme na tacnu ili tanjir ređati kuglice od testa veličine malo većeg oraha.
U zagrejan aparat stavljati po 5 kuglica, dobro pritisnuti i ispeći ih.
Ako imate noviji, lagan aparat, zbog praška za pecivo ćete morati da držite gornji deo pritisnut, jer se aparat otvara i galete se ne ispeku ravnomerno.
Pečene galete ređati na tanjir ili izlomiti na srculenca dok su još vruće, jer, kada se ohlade, su tvrđe, kao keks.
Brz, jeftin i izdašan desert - starinske galete!