Način pripreme
Jaja se dele na žumanca i belanca. Belanca se mute sa prstohvatom soli.
Jedno po jedno uz neprestano mućenje se dodaju žumanca. Kada smesa pobeli, u porcijama se dodaje šećer, a za njim istopljeni maslac.
Mikser se ne zaustavlja i prilikom dodavanja oceđene rikote. Dodaju se izrendana kora i sok jednog limuna.
Brašno se proseje zajedno sa praškom za pecivo i u nekoliko navrata se dodaje u ostale sastojke. Prilikom njihovog mešanja već se koristi špatula. Pažljivo se meša dok se ne dobije homogena smesa.
Na kraju se dodaju borovnice koje su pre toga oceđene od vode koju su postile. Smesa se prebacuje u nauljenu i nabrašnjenu tepsiju ili kalup.
Kolač se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50 minuta.
Kada je voćni kolač gotov, ostavlja se da se ohladi tepsiji na 10 minuta, nakon čega se vadi i prebacuje u tanjir za serviranje.
Ukrašava se glazurom od limuna koja se pravi tako što se pomešaju limunov sok i šećer u prahu.
Italijanski kolač sa rikotom i borovnicama je gotov.