Način pripreme
Voće se pospe želirajućim šećerom i rumom, ostavlja se da odstoji 24 sata u frižideru, tako što se s vremena na vreme meša.
Odstajala voćna smesa se sipa u tepsiju, moja je alpaka - 14 cm. Bez masnoće na dnu!
U nju se dodaju izmrvljeni bademi i keks, meša se i peče se 20 minuta. U prethodno zagrejanoj rerni do 200 stepeni /u grejačima/
Za to vreme mikserom se mute jaja, beli kristal šećer i vanila dok ne postanu beli.
Dodaje se ulje i gazirana voda /ja ih stavljam u 1 čašu - do pola ulja i dopunjavam gaziranom vodom/.
Na ovu ključalu smesu se prosejava brašno i prašak za pecivo. Meša se špatulom.
Treba da se dobije gusto, ali tečno testo koje se pažljivo sipa na zapečeno voće /ne treba da se meša, već da ostane u slojevima/
Kolač od borovnica se peče 40 minuta u već zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Nakon dvadesete minuta, ukoliko je vaš rerna brža, testo može da se proveri drvenim štapićem.
Treba da dostigne tamnu zlatastu boju voćnog kolača.
Odvojimo pažljivo ivice testa špatulom i okrećemo na odgovarajući tanjir dok je toplo.
Ostavlja se da se ohladi i da se šećer želira.
Kolač sa borovnicama i želirajućim šećerom može da se servira sa kuglom sladoleda od vanile.