Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Kolač sa borovnicama i želirajućim šećerom

Kolač sa borovnicama i želirajućim šećerom

ažurirano:
Krisi IvanovaKrisi Ivanova
Početnik
21
Kolač sa borovnicama i želirajućim šećerom1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Okupite sve prijatelje i zajedno uživajte u ukusu ovog kolača sa borovnicama."

Potrebni sastojci

  • borovnice - 500 g
  • želirajući šećer - 500 grama
  • rum - 1 supena kašika
  • bademi - 1 šolja, usitnjeni
  • keks - 1 izmrvljen, običan ili tvrdi
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja, beli, kristal
  • ulje - ½ šolje
  • gazirana voda - ½ šolje
  • vanila - 1 supena kašika / 2 kesice
  • brašno - 1 ½ šolja
  • prašak za pecivo - 1
* merne jedinice

Način pripreme

Voće se pospe želirajućim šećerom i rumom, ostavlja se da odstoji 24 sata u frižideru, tako što se s vremena na vreme meša.

Odstajala voćna smesa se sipa u tepsiju, moja je alpaka - 14 cm. Bez masnoće na dnu!

U nju se dodaju izmrvljeni bademi i keks, meša se i peče se 20 minuta. U prethodno zagrejanoj rerni do 200 stepeni /u grejačima/

Za to vreme mikserom se mute jaja, beli kristal šećer i vanila dok ne postanu beli.

Dodaje se ulje i gazirana voda /ja ih stavljam u 1 čašu - do pola ulja i dopunjavam gaziranom vodom/.

Na ovu ključalu smesu se prosejava brašno i prašak za pecivo. Meša se špatulom.

Treba da se dobije gusto, ali tečno testo koje se pažljivo sipa na zapečeno voće /ne treba da se meša, već da ostane u slojevima/

Kolač od borovnica se peče 40 minuta u već zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Nakon dvadesete minuta, ukoliko je vaš rerna brža, testo može da se proveri drvenim štapićem.

Treba da dostigne tamnu zlatastu boju voćnog kolača.

Odvojimo pažljivo ivice testa špatulom i okrećemo na odgovarajući tanjir dok je toplo.

Ostavlja se da se ohladi i da se šećer želira.

Kolač sa borovnicama i želirajućim šećerom može da se servira sa kuglom sladoleda od vanile.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: