Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa Sirupom»Preliveni kolač sa borovnicama i malinama

Preliveni kolač sa borovnicama i malinama

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
4411451k191
Preliveni kolač sa borovnicama i malinama
Fotografije: Raya Andonova
1 / 4
23/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Ovaj preliveni kolač sa borovnicama i malinama je vrh! Od pavlake i soćan sa aromom šumskog voća...Mmmmm"

Potrebni sastojci

  • Za marmeladu
  • borovnice - 150 g
  • maline - 100 g
  • limunov sok - 1 kašičica
  • šećer - 4 supene kašike, ili med
  • Za kolač
  • maslac - 150 g, istopljeni
  • kiselo mleko - ½ šolje, sa visokim procentom masti (ili kisela pavlaka)
  • jaja - 3 komada, velika
  • šećer - 1 ½ šolja
  • ekstrakt vanile - 1 kašičica
  • slatka pavlaka - ½ šolje
  • sveže mleko - ½ šolje
  • soda za hleb - ½ kašičice
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • so - 1 kašičica
  • borovnice - sa nekoliko malina
  • Za prelivanje
  • limun - ½ komada
  • šećer - 1 supena kašika
  • slatka pavlaka - 500 ml (bez ½ šolje)
* merne jedinice

Način pripreme

Za marmeladu borovnice i maline se stavljaju u šerpu zajedno sa šećerom i limunom. Ostavlja se da provri i kada voće omekša, gnječi se viljuškom ili presom za krompir. Ostavlja se na tihoj vatri još 5-8 minuta ili dok se marmelada ne smanji do ⅓. Skida se sa ringle i ostavlja se da se ohladi tako što će se tada još zgustiti.

U posudi se muti istopljeni maslac sa kiselim mlekom, jajima, šećerom i vanilom. Dodaju se brašno, soda, prašak za pecivo i so. Od slatke pavlake se odvaja ½ šolje. Meša se smesa dok se dobro ne pomešaju svi sastojci, nakon čega se polako dodaje pavlaka i mleko uz neprestano mešanje.

U nauljenu i nabrašnjenu tepsiju ili obloženu papirom za pečnje se sipa smesa. Otprilike ½ - ¾marmelade se dodaje u smesu pomoću kašike.

Nožem ili čačkalicom za zube se lagano meša u različitim stranama kako bi se rasporedilo i da postane šareno. Po želji na mesta za domaći preliveni kolač se stavlja i nekoliko celih plodova.

Voćni kolač se preče u zagrejanoj rerni na 170 °C dok čačkalica za zube ne bude suva. Kada je gotov, vadi se i ostavlja se da se u potpunosti ohladi.

Za prelivanje se ocedi sok ½ limuna i pomeša se sa 1 supenom kašikom šećera. Meša se dok se šećer u potpunosti ne istopi. Pomoću kašike se zaliva kolač.

Ostala pavlaka se muti i premazuje se odozgo. Na nju na mestima se raspoređuje ostala marmelada i ponovo nožem ili čačkalicom za zube se lagano muti.

Ovaj preliveni kolač sa borovnicama i malinama je vrh!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: