Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Italijanski kolač sa rikotom i borovnicama

Italijanski kolač sa rikotom i borovnicama

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Italijanski kolač sa rikotom i borovnicama
Fotografije: Albena Asenova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Zaista neodoljiv kolač sa borovnicama i rikotom Pogledajte kako da ga napravite"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 180 g
  • neslani maslac - 180 g
  • rikota - 250 g
  • brašno - 240 g
  • limun - kora i sok 1 limuna
  • prašak za pecivo - 16 g
  • borovnice - 1 šolja, zamrznute
  • Za glazuru od limuna
  • limunov sok - 2 supene kašike
  • šećer u prahu - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja se dele na žumanca i belanca. Belanca se mute sa prstohvatom soli.

Jedno po jedno uz neprestano mućenje se dodaju žumanca. Kada smesa pobeli, u porcijama se dodaje šećer, a za njim istopljeni maslac.

Mikser se ne zaustavlja i prilikom dodavanja oceđene rikote. Dodaju se izrendana kora i sok jednog limuna.

Brašno se proseje zajedno sa praškom za pecivo i u nekoliko navrata se dodaje u ostale sastojke. Prilikom njihovog mešanja već se koristi špatula. Pažljivo se meša dok se ne dobije homogena smesa.

Na kraju se dodaju borovnice koje su pre toga oceđene od vode koju su postile. Smesa se prebacuje u nauljenu i nabrašnjenu tepsiju ili kalup.

Kolač se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50 minuta.

Kada je voćni kolač gotov, ostavlja se da se ohladi tepsiji na 10 minuta, nakon čega se vadi i prebacuje u tanjir za serviranje.

Ukrašava se glazurom od limuna koja se pravi tako što se pomešaju limunov sok i šećer u prahu.

Italijanski kolač sa rikotom i borovnicama je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: