Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj sa limunom i karamelom

Paj sa limunom i karamelom

LiudmilaLiudmila
Inovator
4661591k154
Paj sa limunom i karamelom
Fotografije: Liudmila
1 / 2
05/10/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Svež i jednostavan za spremanje desert, odgovarajuć za leto Savršena kombinacija između arome limuna i karamel ukusa"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • sveže mleko - 1 šolja
  • brašno - 1, 5 šolja
  • griz - 1/3 čaša
  • prašak za pecivo - 1 komad (10 g)
  • kiselo mleko - 400 g, 4, 5% masnoće,
  • kisela pavlaka - 400 g
  • šećer u prahu - 2 šolje
  • limun - 1 komad
  • šećer - 2 supene kašike, za karamel
* merne jedinice

Način pripreme

Veoma svež i jednostavan za spremanje paj, odgovarajuć za leto. Evo kako ga pravim.

Prvo pripremam koru, mutim 2 jaja sa kašičicom šećera, zapremina čaše 200 ml, dodajem 1 šolju svežeg mleka i 1 1/2 šolje brašna plus 1/3 šolje pšeničnog griza i 1 prašak za pecivo.

Sve se lepo muti i smesa se sipa u tepsiju, namazanu mekim maslacem. Dimenzije tepsije - 30x40 cm.

Pečemo na 180 stepeni sa ventilatorom dok čačkalica ne bude suva!

Tokom pečenja kore, dobro umutim kiselo mleko od 4.5% masti i 400 g kisele pavlake sa 2 šolje šećera u prahu ili dok vama ne bude dovoljno slatko, sok polovine limuna i izrendanu koru celog limuna.

Druga stvar koju radimo za vreme pečenja kore je da karamelizujemo 2 supene kašike šećera, stavljamo karamel na papir za pečenje tako što ga tanko raširimo. U frižideru ili ostavi može da se ohladi.

Kada je kora gotova i blago ohlađena, sečemo na kvadrate i odozgo sipam mlečnu smesu. Vrh posipam izmrvljenim karamelom. I ostaje najteži deo, kolač treba da odstoji minimum 3-4 sata u frižideru kako bi kora mogla da upije sirup iz mleka.

Najbolje je da odstoji jednu noć i da se jede narednog dana.

Paj sa limunom i karamelom je veoma svež!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: