Način pripreme
Propržimo šargarepu, luk i beli luk u šerpici sa malo maslinovog ulja. Nakon toga dodajemo mleveno meso i pržimo nekoliko minuta.
Karamelizujemo sa pireom od paradajza. Dinstamo sa bujonom od povrća i kuvamo dok ne ispari. Začinjavamo solju i crnim biberom.
Zagrevamo drugih 700 ml bujona od povrća U masnoći propržimo veoma sitno naseckan srpski luk. U njega dodajemo rižoto. Zalivamo belim vinom i dinstamo dok alkohol ne ispari.
U etapama dodajemo bujon. Začinjavamo solju po ukusu. Kada je pirinač skoro gotov, dodajemo hladni kravlji maslac i parmezan. Mešamo dok se ne istope.
Skuvani rižoto prebacujemo u tepsiju da se brže ohladi.
U gotovo mleveno meso dodajemo zamrznuti grašak. U tiganju propržimo celer, naseckan na kockice, sa lukom i belim lukom. Ponovo karamelizujemo sa paradajz pireom.
Zatim zalivamo sokom od paradajza i kuvamo 15 minuta. Paradajz naseckamo na kockice i dodajemo ga u sos. Začinjavamo solju, crnim biberom i svežim peršunom.
Uzimamo ohlađeni pirinač i spljeskamo ga u ruci. U sredinu stavljamo mleveno meso i zatvaramo. Pravimo kuglice Arančini koje pohujemo u brašnu, jajima i prezlama.
Pržimo kuglice u ulju dok se ne dobije zlatkasta boja.
Poslužujemo pirinčane kuglice Arančini sa Sicilije sa paradajz sosom.