Način pripreme
Kopriva se stavlja u veliku posudu. Preliva se vrućom vodom, da se blago izdinsta.
Ostavlja se da se ohladi na temperaturu takvu da može da se pipa rukom, da se dobro ocedi i da se očisti.
Iscedi se dobro, pritiskajući rukama. Očisti se i iseče na sitno.
Luk se očisti i seče na sitno. Šargarepa se ljušti i opere. Narenda se. Pripremljeno povrće se stavlja u šerpu sa širokim dnom.
Dodaje se više ulja. Zaprži se. Dodaju se šećer i aleva paprika. Meša se.
Dodaju se sok od paradajza i čubar. Poklapa se janija sa koprivom poklopcem i ostavlja se kratko da se izdinsta.
Zagreva se voda u kuvalu. Dodaje se u šerpu i pinovo se poklapa da se izdinsta. Začinjava se solju i biberom. Janija vri i razbijaju se jaja jedno po jedno, pri čemu se pazi da padnu na različita mesta u šerpu.
Ponovo se stavlja poklopac i ostavlja se da se kuva. U posudicu se stavlja brašno i razmuti se sa malo vode. Dodaje se u šerpu. Ostavlja se da vri još malo bez poklopca.
Janija sa koprivom i poširanim jajima je sjano prolećno jelo.