Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Španska Tortilja»Ukusna tortilja od karfiola

Ukusna tortilja od karfiola

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k949
Ukusna tortilja od karfiola
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
07/04/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Tortilju od karfiola poslužite uz salatu ili kao meze, isečenu na komade veličine zalogaja. Možete je poslužiti i uz šnicle ili kobasice na žaru ili čak i u sendviču"

Potrebni sastojci

  • karfiol - 385 do 400 g
  • jaja - 4 komada
  • beli luk - 3 čena
  • maslinovo ulje - 25 ml. + 2 kašike (ili oko 4 kašike ukupno)
  • so - 1/2 kašičice + 1/2 kašičice za kuvanje karfiola
* merne jedinice

Način pripreme

Karfiol isecite na cvetove i kuvajte u slanoj vodi 15-18 minuta ili dok malo ne omekša, a da ne bude previše kašast.

Ocedite ga i ostavite da se ohladi u cediljci.

Ako imate priliku, možete ga skuvati na pari, tako da se sigurno neće napojiti viškom vode.

Karfiol iseckajte na male komade. Očistite i sitno iseckajte čen belog luka. Pržite ga na maslinovom ulju da pusti aromu, a da ne porumeni. Prebacite u posudu, sačekajte da se beli luk malo ohladi i umutite jaja. Umutiti žicom i na kraju pomešati sa pasiranim karfiolom i dodajte soli po ukusu. Dobro promešati.

Zagrejte dva mala tiganja istovremeno na srednjoj do jakoj vatri. Imam jedan prečnika 22 cm na vrhu i 16 cm na dnu, a drugi je nešto manji. Takođe možete da napravite celu količinu odjednom u većem tiganju. Kako vi odlučite.

Sipajte mešavinu za tortilju u tiganj i poravnajte.

Smanjite vatru na nisku i nakon 3-4 minuta proverite dno podizanjem lopaticom. Ako je dobila zlatnu boju, tortilja je spremna za okretanje.

Stavite tanjir na vrh tiganja (većeg prečnika) i okrenite ga spretnim i brzim pokretom. Zatim vratite u tiganj, malo pojačajte vatru i kratko propržite sa druge strane.

Važno je da unutrašnjost tortilje ostane mekana i sočna, pa ako je ostavimo da se kuva na laganoj vatri, ona će se stvrdnuti i, iako se lakše okreće, neće biti tako mekana i ukusna.

Tortilju od karfiola poslužite uz salatu ili kao užinu, isečenu na komade veličine zalogaja. Možete ga poslužiti i uz šnicle ili kobasice na žaru ili čak u sendviču.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: