Način pripreme
Karfiol isecite na cvetove i kuvajte u slanoj vodi 15-18 minuta ili dok malo ne omekša, a da ne bude previše kašast.
Ocedite ga i ostavite da se ohladi u cediljci.
Ako imate priliku, možete ga skuvati na pari, tako da se sigurno neće napojiti viškom vode.
Karfiol iseckajte na male komade. Očistite i sitno iseckajte čen belog luka. Pržite ga na maslinovom ulju da pusti aromu, a da ne porumeni. Prebacite u posudu, sačekajte da se beli luk malo ohladi i umutite jaja. Umutiti žicom i na kraju pomešati sa pasiranim karfiolom i dodajte soli po ukusu. Dobro promešati.
Zagrejte dva mala tiganja istovremeno na srednjoj do jakoj vatri. Imam jedan prečnika 22 cm na vrhu i 16 cm na dnu, a drugi je nešto manji. Takođe možete da napravite celu količinu odjednom u većem tiganju. Kako vi odlučite.
Sipajte mešavinu za tortilju u tiganj i poravnajte.
Smanjite vatru na nisku i nakon 3-4 minuta proverite dno podizanjem lopaticom. Ako je dobila zlatnu boju, tortilja je spremna za okretanje.
Stavite tanjir na vrh tiganja (većeg prečnika) i okrenite ga spretnim i brzim pokretom. Zatim vratite u tiganj, malo pojačajte vatru i kratko propržite sa druge strane.
Važno je da unutrašnjost tortilje ostane mekana i sočna, pa ako je ostavimo da se kuva na laganoj vatri, ona će se stvrdnuti i, iako se lakše okreće, neće biti tako mekana i ukusna.
Tortilju od karfiola poslužite uz salatu ili kao užinu, isečenu na komade veličine zalogaja. Možete ga poslužiti i uz šnicle ili kobasice na žaru ili čak u sendviču.
Prijatno!