Način pripreme
Dorajaki ili Prženi gong - japansko jelo napravljeno od dve vazdušaste palačinke spojene sa Anko pastom. Fil se pravi od kuvanog crvenog pasulja zaslađenog šećerom.
U posudi mikserom umutite jaja sa šećerom i medom dok ne pobele, oko 3 minuta. Med treba da bude tečan. Rastvorite sodu bikarbonu u vodi i dodajte u smesu.
Dodajte prosejano brašno i mešajte dok se ne dobije homogeno testo. Pokrijte posudu prozirnom folijom i ostavite 30 minuta.
Zatim dodajte 1-3 kašike vode i promešati. Testo ne bi trebalo da bude ni previše gusto, ni previše tekuće.
Zagrejte tiganj i lagano ga premažite uljem. Ujednačena braon boja vazdušastih palačinki može se postići samo kada je sloj ulja u tiganju što tanji.
Na sredinu tiganja, kašikom sipajte testo da napravite palačinku prečnika oko 8 cm. Pecite na laganoj vatri.
Kada se na površini palačinke pojave mehurići, odmah okrenite i pržite oko 10-20 sekundi. Testo je dovoljno za 8-10 japanskih palačinki.
Zalepite palačinke dve po dve sa Anko pastom.
Poslužite tople Dorajaki palačinke.