Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Uskršnje bakine gurabije sa slatkom

Uskršnje bakine gurabije sa slatkom

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Uskršnje bakine gurabije sa slatkom
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
27
"Ukusne bakine gurabije sa slatkom i posipom od oraha"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 190 g
  • mast - 125 ml
  • brašno - 580 g
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 170 g
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • amonijak soda - 1 kašičica
  • za valjanje
  • mleveni orasi - 60 g
  • šećer - 2 kašike
  • za nadev
  • marmelada - po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Gurabije sa mašću za ljubitelje retro slatkiša.

Prvo stavljamo sodu u kiselo mleko, mešamo i ostavljamo sa strane da se aktivira.

U duboku posudu razbijemo jaja, dodajemo šećer i sipamo naraslo mleko, u koje dodajemo i amonijak sodu.

Dodajemo i mast, mešamo dobro i postepeno počinjemo da dodajemo prosejano brašno.

Kada testo u posudi postane lopta, premestimo ga na radnu površinu i počinjemo da ga mesimo dok ne upije brašno.

Dobija se veoma meko i blago lepljivo testo.

Počinjemo da kidamo malo parče testa, pravimo loptu i spljeskamo ga.

Po sredini stavljamo marmeladu ili slatko, presavijamo dobro i pravimo lopticu.

U jednu posudu stavljamo orahe i šećer, razmesimo ih dobro i uvaljamo loptice sa gornje strane.

Pokrivamo posudu za pečenje papirom za pečenje i poređamo gotove uskršnje gurabije sa slatkom.

Uključujemo rernu da se zagreva na 180 stepeni sa gornjim i donjim grejačem.

Stavljamo u rernu i pečemo dok gurabije ne budu gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: