Način pripreme
Stavite u šerpu vodu, maslac i so.
Nakon što voda provri, a maslac se zagreje, dodajte brašno odjednom i mešajte drvenom kašikom dok se ne dobije ujednačeno testo.
Sklonite šerpu sa ringle i ostavite testo da se ohladi. Dodajte jaja jedno po jedno, mešajući dok se potpuno ne usvoji.
Prebacite pareno testo u špric i oblikujte 15 loptica na papiru za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni prvih 10-15 minuta, nakon toga smanjite na 160 stepeni i pecite još 20-30 minuta.
Izvadite eklere i ostavite ih da se ohlade.
Zagrejte u tiganju maslac i zapržite sitno isečen luk.
Dodajte očišćene i na sitno isečene šampinjone, zapržite ih dok tečnost ne ispari. Dodajte kiselu pavlaku, začine i topljeni sir.
Kuvajte, mešajući povremeno, dok se sir ne istopi i svi sastojci se ne sjedine. Ostavite smesu da se ohladi.
Rasecite slane eklere po sredini i napunite smesom od pečuraka.
Slani ekleri sa pečurkama su gotovi.