Način pripreme
Kalup 22-24x18-20 cm dobro nauljena komadom mekog maslaca.
Plodovi, ako su zamrznuti, lagano se odmrzavaju ne više od 15 do 20 minuta i posipaju sa 1 kašikom šećera od ukupne količine, da se šećer zalepi za plodove. Jagode su raspoređene na dnu kalupa jedna pored druge.
Preostali šećer i seme lavande sipajte u blender/mlin.
Zavrtite i sameljite u prah oko 2 minuta (semenke lavande mogu da se samelju i u mlinu).
Dodajte mleko, pavlaku, jaja i so. Ponovo okrenite na srednjoj brzini, da umutite do homogene mase. Dodajte brašno i ponovo mešajte dok se ne sjedini i smesa ne bude potpuno glatka.
Cela smesa se prelije preko voća sa šećerom.
Voćni klafuti pecite na 180 stepeni sa ventilatorom oko 35 minuta.
Poslužite uz kuglu sladoleda ili kuglu grčkog kiselog mleka ili pospite šećerom u prahu.
Ne reže se na prave komade, a pri serviranju klafuti od jagoda se uzima kašikom.