Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Vazdušasta pogača Cvet u nitima

Vazdušasta pogača Cvet u nitima

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Vazdušasta pogača Cvet u nitima
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 8
25/05/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Kako se priprema da bude u nitima - pa pogledajte i saznajte sami"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g
  • sveži kvasac - 1/2 kocke (21 g)
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 100 g
  • soda bikarbona - 1 prstohvat
  • sirće - 1 kašičica
  • ulje - 50 ml
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac tako što ćete ga rastvoriti u blago zagrejanom svežem mleku.

Dodajte šećer i 2 kašike brašna. Sve promešajte i pokrijte posudu na 10 minuta.

Prosejte brašno i napravite udubljenje. U njega sipajte kvasac, ulje, sirće, 1 jaje i 1 belance (žumance rezervišite za premazivanje pogače).

Dodajte sodu u kiselo mleko i promešajte. Dodajte i ovu smesu u testo.

Pospite so po ivici i umesite srednje tvrdo testo. Po potrebi dodati još malo brašna dok mesite.

Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu 30-40 minuta ili dok se ne udvostruči testo.

Malo promešati i podeliti testo na 9 jednakih delova. Jedan razvaljajte na veličinu pleha (30 cm) i napravite osam rezova od sredine ka centru, ali ne idite do kraja. Ostatak oblikujte u kuglice i stavite na svaki prorez duž ivice tepsije.

Ostavite da se ponovo diže 20 minuta.

Pomešajte ostavljeno žumance sa 1 kašičicom ulja i 1 kašičicom mleka. Ovom smesom premazati kuglice i posuti semenkama.

Svaki trougao se presavije preko lopte i pritisne se drvenim štapićem.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta ili dok pogača ne bude gotova.

Vazdušasta pogača Cvet od niti je spreman.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: