Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa polovinom mlake vode, šećerom i malo brašna.
Odvojite jedno žumance za premazivanje, a drugo pomešajte sa kiselim mlekom i preostalim vodom.
Prosejte brašno, napravite udubljenje i sipajte dve smese, zamesite lepo glatko testo, pokrijte i ostavite da nadođe.
Gotovo, nadošlo testo podelite na tri jednaka i jedan manji deo, sa kojim ćete oblikovati centar, tačnije visinu pogače. Tri jednaka dela razvijte oklagijom na 3 jednake okrugle kore, namažite maslacem jednu, stavite drugu, ponovo namažite i stavite treću.
Isecite ih na 12 delova, ostavite centar ceo. Svaki list zavrtite u jednu stranu.
Od drugog testa razvucite dve male okrugle kore, namažite ih maslacem i stavite drugu. Isecite na 4 dela, svaki rasecite i provucite oštar vrh odozdo na gore.
Listiće stavite na pogaču odozgo, pokrijte je i ostavite da nadođe, nakon toga je namažite i pecite na 160 stepeni. Pogače sa kiselim mlekom budu veoma mekane i sa nitima, ne mrve se kao hleb.