Način pripreme
Luk isecite na tanka rebarca, a beli luk na kriške. Stavite ih da se prže na ulju na umerenoj vatri dok lepo ne omekšaju i ne počnu da se blago karamelizuju.
Za to vreme operite tikvice i, bez ljuštenja, isecite ih na tanke komade. Dodajte ih u luk sa prstohvatom soli i kuvajte dok i one lepo ne omekšaju. Ne brinite ako se na nekim mestima malo raspadnu, nema problema.
Pripremljeno povrće ocedite od odvojenih tečnosti i masnoće i ostavite nekoliko minuta u cediljku da ne bude prevruće.
Umutite jaja sa krem sirom, dodajte oceđeno povrće i promešajte.
Zagrejte mali do srednji tiganj sa nelepljivim dnom na umerenoj vatri. Dodajte malo ulja da premažete dno. Prebacite smešu za tortilju iz posude u tiganj i poravnajte je. Pržite dok ne dobije zlatastu boju sa jedne strane i pomoću tanjira ili ravnog poklopca okrenite tortilju da završite i drugu stranu.
Tortilju od tikvica je malo teže okrenuti od klasične tortilje od krompira. To je zbog činjenice da je sama tikvica mekša, a smesa nije tako kompaktna, pa se može lako pocepati. Prvi put sam to dobro uspeo, tako da nije tako teško, samo budite brzi, pa čak i ako se uvije, kada je vratite u tiganj, tortilja će poprimiti savršen oblik.
Za pečenje, takođe pratite i podesite vatru. Ako vidite da gori na dnu i još uvek teče na vrhu, odmah smanjite temperaturu na minimum dok jaja na vrhu ne počnu da se stežu.
Preporučuje se da se tortilja servira topla, ali tortilju od tikvica i luka sa krem sirom možete konzumirati i ohlađenu.
Prijatno!