Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Španska Tortilja»Tortilja od tikvice i luka sa krem sirom

Tortilja od tikvice i luka sa krem sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Tortilja od tikvice i luka sa krem sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
07/06/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
37 min.
Porcije
2
"Čak i hladna, tortilja od tikvica i luka sa krem sirom je neverovatno ukusna - za svaku priliku, čak i za zabavu, isečena na male komade"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 350 g
  • luk - 200 g
  • beli luk - 1 čen
  • krem sir - 40 g
  • jaja - 3 komada
  • so - po ukusu
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Luk isecite na tanka rebarca, a beli luk na kriške. Stavite ih da se prže na ulju na umerenoj vatri dok lepo ne omekšaju i ne počnu da se blago karamelizuju.

Za to vreme operite tikvice i, bez ljuštenja, isecite ih na tanke komade. Dodajte ih u luk sa prstohvatom soli i kuvajte dok i one lepo ne omekšaju. Ne brinite ako se na nekim mestima malo raspadnu, nema problema.

Pripremljeno povrće ocedite od odvojenih tečnosti i masnoće i ostavite nekoliko minuta u cediljku da ne bude prevruće.

Umutite jaja sa krem sirom, dodajte oceđeno povrće i promešajte.

Zagrejte mali do srednji tiganj sa nelepljivim dnom na umerenoj vatri. Dodajte malo ulja da premažete dno. Prebacite smešu za tortilju iz posude u tiganj i poravnajte je. Pržite dok ne dobije zlatastu boju sa jedne strane i pomoću tanjira ili ravnog poklopca okrenite tortilju da završite i drugu stranu.

Tortilju od tikvica je malo teže okrenuti od klasične tortilje od krompira. To je zbog činjenice da je sama tikvica mekša, a smesa nije tako kompaktna, pa se može lako pocepati. Prvi put sam to dobro uspeo, tako da nije tako teško, samo budite brzi, pa čak i ako se uvije, kada je vratite u tiganj, tortilja će poprimiti savršen oblik.

Za pečenje, takođe pratite i podesite vatru. Ako vidite da gori na dnu i još uvek teče na vrhu, odmah smanjite temperaturu na minimum dok jaja na vrhu ne počnu da se stežu.

Preporučuje se da se tortilja servira topla, ali tortilju od tikvica i luka sa krem sirom možete konzumirati i ohlađenu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: