Način pripreme
Ako volite kolačiće sa bademom i kantučine, dopašće vam se i ovi predivni štapići inspirisani skandinavskom kuhinjom.
U posudi se izmeša brašno, so i prašak za pecivo.
U posudi se muti maslac i krem sir. Dodaje se žumance i muti se dok ne postane glatko na srednjoj brzini miksera.
Dodaje se polovina brašna, muti se dok se ne sjedini, ostruže se dno posude i dodaje se ostalo brašno. Muti se na srednjoj brzini samo dok se ne sakupi.
Testo se vadi i prebacuje se na blago nabrašnjenu radnu površinu i mesi se rukama dok se ne dobije elastično i skroz glatko testo. Kratko se mesi rukama.
Na papiru za pečenje naprskanim brašnom se razvija u veličinu od 30/30 cm.
Premazuje se odvojenom kašičicom maslaca.
Seče se tačno po sredini uzduž.
Šećer naveden u receptu se meša sa 2 supene kašike esencije badema.
Na jednu polovinu testa se sipa smesa od šećera sa esencijom badema, raspoređuje se tako da bude 1 cm od kraja testa.
Drugo parče testa se stavlja na prvo testo sa šećerom. Prstima se hvata sa strane da ne izlazi nadev za vreme pečenja.
Premazuje se belancem i posipa se naseckanim bademima.
Posipa se kristal šećerom.
Tako pripremljeno se prebacuje zajedno sa papirom u pljosnatu tepsiju.
Peče se na 180 stepeni otprilike 25-35 minuta sa ventilatorom.
Vadi se iz rerne i u potpunosti se hladi u samoj tepsiji.
Nakon toga se seče na štapiće otprilike 1.5 cm širina.
Ovi skandinavski štapići sa bademima su veoma odgovarajući kolačići uz kafu.