Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Skandinavski štapići sa bademima

Skandinavski štapići sa bademima

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Skandinavski štapići sa bademima8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Ovi Skandinavski štapići sa bademima su veoma odgovarajući kolačići uz kafu."

Potrebni sastojci

  • kristal šećer - 170 g
  • esencija badema - 2 supene kašike
  • brašno - 200 g, tip 00
  • so - 3/4 kašičice
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • maslac - 120 g, na sobnoj temperaturi + 1 supena kašika za premazivanje testa
  • krem sir - 170 g, Filadelfija
  • žumanca - 1 komad
  • bademi - otprilike 30 g, naseckani, sirovi
  • kristal šećer - 1 kašičica, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ako volite kolačiće sa bademom i kantučine, dopašće vam se i ovi predivni štapići inspirisani skandinavskom kuhinjom.

U posudi se izmeša brašno, so i prašak za pecivo.

U posudi se muti maslac i krem sir. Dodaje se žumance i muti se dok ne postane glatko na srednjoj brzini miksera.

Dodaje se polovina brašna, muti se dok se ne sjedini, ostruže se dno posude i dodaje se ostalo brašno. Muti se na srednjoj brzini samo dok se ne sakupi.

Testo se vadi i prebacuje se na blago nabrašnjenu radnu površinu i mesi se rukama dok se ne dobije elastično i skroz glatko testo. Kratko se mesi rukama.

Na papiru za pečenje naprskanim brašnom se razvija u veličinu od 30/30 cm.

Premazuje se odvojenom kašičicom maslaca.

Seče se tačno po sredini uzduž.

Šećer naveden u receptu se meša sa 2 supene kašike esencije badema.

Na jednu polovinu testa se sipa smesa od šećera sa esencijom badema, raspoređuje se tako da bude 1 cm od kraja testa.

Drugo parče testa se stavlja na prvo testo sa šećerom. Prstima se hvata sa strane da ne izlazi nadev za vreme pečenja.

Premazuje se belancem i posipa se naseckanim bademima.

Posipa se kristal šećerom.

Tako pripremljeno se prebacuje zajedno sa papirom u pljosnatu tepsiju.

Peče se na 180 stepeni otprilike 25-35 minuta sa ventilatorom.

Vadi se iz rerne i u potpunosti se hladi u samoj tepsiji.

Nakon toga se seče na štapiće otprilike 1.5 cm širina.

Ovi skandinavski štapići sa bademima su veoma odgovarajući kolačići uz kafu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: