Način pripreme
Rastvorite kvasac u blago zagrejanoj vodi zajedno sa medom. Nemojte čekati da se aktivira, nego odmah dodajte kiselo mleko na sobnoj temperatri, zatim i brašno sa solju.
Dobro izmešajte i kada brašno upije tečnosti, počnite mesite miskerom sa žicama za testo, s obzirom na to da je veoma mekano i teško će se obraditi rukama.
Sipajte po malo brašna (još otprilike 40 g) i mesite uređajem otprilike 4-5 minuta (u slučaju da radite ručno mešenje će oduzeti skoro duplo više vremena. Testo treba da bude elastično i veoma je mekano, veoma hidrirano (tako treba da bude).
Prebacite u nauljenu posudu sa poklopcem i ostavite da nadođe na 90 minuta tako što dva puta otvarate poklopac i presavijate ga sa svake strane tako što ćete prvo povući testo i posle presaviti ka sredini.
Prilikom poslednjeg savijanja oblikujte testo u loptu ili duguljasti hleb i stavite ga u keramičku posudu sa poklopcem (odgovarajuć za pečenje) ili veliku posudu od jenskog stakla sa poklopcem. Generalno, imajte u vidu da zbog previše mekog testa hleb će zauzeti oblik posude prilikom dizanja.
Važno je da razjasnim da sam pekla u vatrostalnoj posudi, obilno nauljenoj, ali imala sam problem prilikom vađenja hleba, jer se čvrsto zalepio za staklo. Zato preporučujem da stavite papir za pečenje i da odsečete krajeve koji štrče kako biste zatim mogli da zatvorite polopac. Zapravo tako je bilo i objašnjeno u receptu za hleb koji sam koristila, ali sam odlučila da to ne ispoštujem i pogrešila sam. Zato iz iskustva upozoravam.
Nakon što stavite beli hleb u posudu, ponovo ga poklopite i ostavite da nadođe. Kada je nadošao, ali još uvek nije krajnje nadošao, skinite poklopac i obilno pospite brašnom. Dlanom ga nežno i lagano širite po površini hleba bez pritiskanja da ne potone.
Uzmite veoma oštar nož, čist žilet ili poseban nož za testo i laganim pokretima po površinskom sloju nacrtajte ono što vam je na srcu i ono što možete. U mom slučaju ukras je jednostavan, s obzirom na to da ga pravim po prvi put i nisam želela na početku da se upuštam u komlikovane crteže.
Sledeći put ću sigurno biti hrabrija (a sledećeg puta će biti, jer je hleb unikatan i redovno ću ga praviti).
Ponovo poklopite posudu nakon što se iscrtali hleb. Ostavite još malo da nadođe (ukupno da bde barem 35-40 minuta od početka prebacivanja u posudu za pečenje).
Zagrejte rernu na 200°C i ubacite pokloljeni hleb. Pecite 10-12 minuta, nakon čega smanjite temperaturu na 180 i pecite još otprilike 35 do 40 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.
Kada izvadite iz rerne, odmah skinite poklopac i izvadite hleb. Ostavite ga da se ohladi na rešetci i poslužite.
Ovaj art hleb je raskošan! Najukusnija i hrskava korica sa mekanom sredinom iznutra!
Recept je adaptiran sa platforme Cookidioo.