Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Čabata»Itegralna ćabata

Itegralna ćabata

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Itegralna ćabata
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
2
"Sevirajte ćabata hleb mlak ili potpuno hladan sa omiljenim predjelom"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 150 g
  • brašno - 100 g, tip 500
  • kvasac - 10 g, svež
  • voda - 230 ml
  • so - 1 - 2 kašičice
  • šećer - prstohvat
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste pripremili ćabatu, potrebno vam je više vremena pošto treba dugo da nadolazi.

Testo za ćabatu je sa visokom hidratacijom i najbolje da radite sa mikserom, sa nastavcima za testo.

Prosejte dva puta brašno u posudu i dodajte u njih so i prstohvat šećera.

Ugrejte vodu do telesne temeprature i rastvorite kvasac.

Dodajte vodu i maslinovo ulje u brašno i promešajte.

Uključite mikser i mutite na visokoj brzini 7-8 minuta dok se ne stvori lopta testa koja počinje da se odvaja od posude.

Namažite pravougaoni pleh maslinovim uljem i prebacite testo u njega.

Pokrijte posudu streč folijom i ostavite testo da nadolazi oko 1 sat dok se ne udvostruči.

Nemojte vaditi testo iz posude i brašnjavim prstima izvucite sve ivice i presavijte testo nekoliko puta.

Ponovo pokrijte folijom.

Ponovite ova presavijanja još 2 puta na 30 minuta.

Pripremite list papira za pečenje i obilno posipte brašnom.

Nakon toga bukvalno izlijte nadošlo testo preko papira.

Uz pomoć spatule za testo podelite ga na dva dela. Oblikujte dva duguljasta hlepčića uz pomoć spatula i pospite brašnom. Ostavite ponovo da nadođe više od pola sata, a za to vreme ugrejte rernu na 230 stepeni zajedno sa plehom u kojem ćete peći.

Na dno rerne stavite posudu sa vodom.

Nakon što rerna dostigne temperaturu, prenesite hleb sa papirom u vreo pleh. Pecite oko 30 minuta.

Gotove ćabate ostavite na rešetku da se ohlade i četkom skinite višak brašna.

Ćabata hleb se servira mlak ili potpuno ohlađen.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: