Način pripreme
Da biste pripremili ćabatu, potrebno vam je više vremena pošto treba dugo da nadolazi.
Testo za ćabatu je sa visokom hidratacijom i najbolje da radite sa mikserom, sa nastavcima za testo.
Prosejte dva puta brašno u posudu i dodajte u njih so i prstohvat šećera.
Ugrejte vodu do telesne temeprature i rastvorite kvasac.
Dodajte vodu i maslinovo ulje u brašno i promešajte.
Uključite mikser i mutite na visokoj brzini 7-8 minuta dok se ne stvori lopta testa koja počinje da se odvaja od posude.
Namažite pravougaoni pleh maslinovim uljem i prebacite testo u njega.
Pokrijte posudu streč folijom i ostavite testo da nadolazi oko 1 sat dok se ne udvostruči.
Nemojte vaditi testo iz posude i brašnjavim prstima izvucite sve ivice i presavijte testo nekoliko puta.
Ponovo pokrijte folijom.
Ponovite ova presavijanja još 2 puta na 30 minuta.
Pripremite list papira za pečenje i obilno posipte brašnom.
Nakon toga bukvalno izlijte nadošlo testo preko papira.
Uz pomoć spatule za testo podelite ga na dva dela. Oblikujte dva duguljasta hlepčića uz pomoć spatula i pospite brašnom. Ostavite ponovo da nadođe više od pola sata, a za to vreme ugrejte rernu na 230 stepeni zajedno sa plehom u kojem ćete peći.
Na dno rerne stavite posudu sa vodom.
Nakon što rerna dostigne temperaturu, prenesite hleb sa papirom u vreo pleh. Pecite oko 30 minuta.
Gotove ćabate ostavite na rešetku da se ohlade i četkom skinite višak brašna.
Ćabata hleb se servira mlak ili potpuno ohlađen.
Prijatno!