Način pripreme
1. Pripremite kašu od 100 g brašna, 100 ml vode, kvasca i šećera. Ostavite da nadoše 5-7 minuta.
Preporučuje se da obrađujete smesu za hleb mikserom, nastavcima za testo, pošto je testo za ovaj hleb lepljivo i retko zbog mnogo tečnosti.
2. U prvo nadošlo testo sipajte preostalu vodu i brašno sa solju, prosevajući. Uključite mikser da meša 2 minuta na brzini odgovarajućoj za mešenje testa, nakon toga ostavite da odstoji 10 minuta. Ponovite to 3 puta (2 minuta mešenja, 10 minuta odmora).
3. Ostavite da nadoše i da se udvostruči i sipajte na brašnom posutu radnu površinu, sastružite spatulom ivice posude, kao što smo rekli veoma je retko.
4. Obilno namazanim dlanovima ga savijte, prihvatajte ivice i savijajte ka sedini, da liči na koverat. Nakon toga odsmorite 15-20 minutai ponovo savijate.
Kod poslednjeg mešenja, između slojeva rasporedite pastu od sušenog paradajza. Pripremite je tako što iseckate paradajz sitno i pomešate sa malo maslinovog ulja i bosiljka.
Poređajte masline odozgo, pospite brašnom i prebacite u pleh, obložen papirom za pečenje. Nije potrebno da pravite pravilan oblik, pošto je ovaj hleb karakterističan po svom nepravilnom obliku ili pravougaonom, zato što se savija u koverat. Ostavite ponovo da se udvostruči.
5. Ugrejte rernu na 250 stepeni bez ventilatora. Na dno stavite vatrostalnu posudu sa vodom da bi kružila para.
Pecite hleb 15 minuta na ovoj temperaturi, nakon toga smanjite na 160 stepeni i uključite ventilator na oko 15 minuta ili proverite čačkalicom za zube, dok ne dobije zlatnu koricu.
Ostavite na rešetku da se ohladi i isecite.