Način pripreme
Pomešajte 5 g kvasca sa 100 ml vode i 100 g brašna.
Ostavite gustu kašicu u frižideru u zatvorenoj posudi barem na 12 sati.
Prosejte brašno u duboku posudu i u njega dodajte ostali kvasac i prethodno plago zagrejanu ostalu vodu.
Izmešajte sastojke i dodajte so, prethodno ispresovan beli luk i fermentisanu kašicu.
Umesite elastično testo i domesite ga na radnoj površini. Po potrebi ga pospite sa još brašna.
Vratite ga u blago podmazanu posudu. Pokrijte ga krpom i ostavite da naraste na otprilike 60 minuta.
Izvadite ga, uhvatite ga, izvucite ga sa svih strana i ponovo ga ostavite da se odmori. Ponovite ovo nekoliko puta.
Prilikom poslednjeg raskapanju ga izvadite nauljenim rukama i stavite ga u tepsiju na papir za pečenje.
Poprskajte ga belim lukom u spreju, pospite brašnom i ostavite ga ponovo na otprilike sat vremena.
Naprskajte vodom zidove i dno i stavite pogaču ćabatu da se peče dok ne bude gotova na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni.
Ohladite je na rešetci i onda je poslužite.
Ćabata sa belim lukom i kvascem je mnogo ukusna.