Mladi kačkavalj đubek

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2177k424
Mladi kačkavalj đubek
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 4
11/07/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
1
"Karakteristična žuta boja i visoki kvalitet - to je pravi kačkavalj Đubek"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 5 l
  • sirilo za kačkavalj - 1/2 kašike
  • kiselo mleko - 100 g
  • morska so - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrevamo mleko na temperaturu od 33-35 stepeni.

Kiselo mleko razblažite sa malo zagrejanog svežeg mleka i sipajte u mleko, mešajući napred-nazad kašikom, nikako u krug.

Umešajte sirilo za kačkavalj u 1/2 šolje hladne vode i nekoliko puta sipajte u zagrejano mleko.

Ponovo promešajte.

Pokrijte lonac sa mlekom vunenim ćebetom i ostavite na toplom mestu da fermentira.

Znaćemo da je spremno kada se na njegovu površinu odvoji čista voda.

Počinjemo da pravimo proreze dugim nožem do dna lonca, rastojanje između njih je 2-3 cm.

Okrenemo lonac za 90 stepeni i ponovo napravimo rezove, pa takođe napravimo rezove dijagonalno.

Formiraju se kocke koje ostavljamo 10-15 minuta da se slegnu.

Ocedite malo surutke, ostavite je i počnite da mešate drvenom kašikom dok se ne izmrvi na komade.

Ponovo stavljamo smesu na šporet i zagrevamo je na 38 stepeni - ni u kom slučaju više.

Čim smesa dostigne potrebnu temperaturu, sklonite je sa vatre.

Mešanje se nastavlja sve vreme.

Testirajte da li je spreman tako što ćete stisnuti nekoliko zrna kačkavalja u šaci - trebalo bi da ostanu odvojeni, a ne da se lepe zajedno.

Izlijte surutku i sipajte kačkavalj u cediljku, pritiskajući 30-40 minuta.

Domaći kačkavalj isečemo na tanke komade debljine 4-5 mm.

Zagrejemo lonac vode, a možete i surutku koju smo ostavili, stavimo morsku so i pustimo da se rastvori.

Pre nego što voda proključa, polovinu isečenog kačkavalja stavite u cediljku od gaze i stavite u vrelu vodu.

Mešajte drvenom kašikom.

Kada počne da se topi, izvadimo ga i kratko premesimo rukama, kao da mesimo testo. Stavite ga u kalup da ostane preko noći.

Stavite u frižider i ostavite đubek nekoliko dana.

Mladi kačkavalj đubek karakteriše žuta boja i visok kvalitet.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: