Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Kurban-čorba»Trakijska kurban čorba

Trakijska kurban čorba

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
4092746
Trakijska kurban čorba
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 5
15/07/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Ovako se pravi jedna od najukusnijih kurban čorbi"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće iznutrice - 1 komplet ili džigerica ili meso i kosti (400 g)
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 10 stabljika
  • maslac - 50 g
  • paradajz - 250 g
  • šargarepa - 1 komad
  • zelena paprika - 1 komad
  • pirinač - 50 g
  • brašno - 1 kašika
  • nana - 1 kašičica, suva
  • selen - 1 kašičica, suv
  • nsna - sveža
  • selen - svež
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • jaja - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Čorba se može pripremiti ili sa barenim jagnjećim iznutricama (odvojili smo neke od onih koje spremamo za sarmice od iznutrica) ili samo sa džigericama (takođe kuvanim) iz jagnjećeg kompleta (za sarmice od iznustrica koristimo srce i pluća), ili sa ostatkom pečene jagnjetine pripremljene za Uskrs/Đurđevdan ili u kombinaciji iznutrica sa jagnjetinom.

Odvajamo meso od kostiju jagnjećeg pečenja koje nismo uspeli da pojedemo. Kosti stavimo u šerpu sa 2 litra vode uz dodatak aromatičnih korena (peršun, šargarepa, celer, paškanat- sve ovo ili šta god imamo), prepolovljene glavice luka ili praziluka i bibera u zrnu. Sve ovo se stavi na šporet da provri i kuva najmanje pola sata da se dobije dobar bujon.

Ako koristimo jagnjetinu bez kostiju - iseći je na sitne komade, preliti hladnom vodom i dodati aromatično korenje i začine. Prokuvajte i skinite penu. Kada je meso kuvano, izvadite aromatično korenje i meso.

Ostavimo bujon da se ohladi i zatim stavimo u frižider da se mast zamrzne, a zatim je izvadimo. Vraćamo lonac sa bujonom na šporet i dodajemo zapršku, povrće za supu i meso.

Evo malo detaljnijeg redosleda recepta:

Sitno iseckani luk stavi se da se dinsta sa maslacem, solju i malo vode.

Nakon što voda ispari, dodajte pola količine paradajza i dinstajte ih.

Zatim dodajte brašno i pržite minut.

Zaprška se razblaži bujonom od jagnjećih kosti/mesa. Čeka se da sve proključa. Zatim dodajte šargarepu iseckanu na kockice, zelenu papriku, mladi luk, pirinač i preostali paradajz.

Začini se suvom nanom i/ili selenom, biberom i solju po ukusu.

Kada šargarepa omekša i pirinač je skuvan, dodajte jagnjetinu (u slučaju da koristimo ostatke jagnjećeg pečenja). Ako će se kurban pripremati samo sa jagnjećim iznutrisama, onda se stavljaju nešto ranije.

Kada je sve spremno, jaja se umute u posudi i dodaju u tankom mlazu u ključalu čorbu da se zgrudva zaprška (ovo nije greška kuvara, već namerno traženi efekat).

Nakon izrade odmah skinemo šerpu sa šporeta i dodamo svežu nanu i/ili selen.

Čorba se servira sa tucanom ljutom paprikom ili grančicom svežeg belog luka i začinjena je sirćetom ili kašikom kiselog mleka.

Trakijska kurban čorba je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: