Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Klasičan paj od jagoda sa svežim jagodama

Klasičan paj od jagoda sa svežim jagodama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Klasičan paj od jagoda sa svežim jagodama2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Neodoljivo testo od maslaca i svežih jagoda - ovaj paj se užitak za čula"

Potrebni sastojci

  • univerzalno brašno - 1 1/2 čaša
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 1/2 čaše, naseckan na male komadiće (hladan, neslan)
  • limunov sok - 1/4 kašičice
  • voda - 3 - 4 supene kašike (ledena)
  • ZA NADEV
  • sveže jagode - 1 čaša
  • kukuruzni skrob - 3 supene kašike
  • šećer u granulama - 1 čaša
  • sok od limuna - kapljica
  • jagode - 500 g ili više (naseckane)
* merne jedinice

Način pripreme

Dodajte brašno, šećer i so u posudu vašeg multipraktika (ili velika posuda ako rukom pravite testo).

Uključite multipraktik na malu brzinu i dodajte komade hladnog maslaca jedan po jedan dok multipraktik radi, dok se dodaje celi maslac i dok smesa ne zaliči na krupne mrve.

Ako pravite rukom, koristite blender za kolače ili svoje ruke kako biste izmešali maslac u testu dok se smesa ne pretvori u mrve. Pokušajte da preterano ne dirate maslac (toplota vaših ruku će ga omekšati) - koristite brze pokrete i nemojte se brinuti ako su još uvek ostali veći komadi maslaca.

Polako dodajte limunov sok i vodu, dok kuhinjski robot radi na niskom nivou, dok se testo ne sakupi i ne odvoji se od zidova posude. U zavisnosti od vremena i čak i marke brašna, koristim negde između 2 i 4 supene kašike vode.

Ako pravit erukom, koristite svoje ruke kako biste oblikovali testo pažljivo i brzo, koristeći tačno dovoljno vode kako bi se testo sakupilo.

Sipajte grubo testo na radnu površinu i oblikujte ga u oblik diska i uvijte ga u najlonsku foliju stavljajući ga u frižider da se ohladi na 45 minuta ili na jednu noć-

Kada se testo ohladi, zagrejte rernu do 180 stepeni.

Izvadite ohlađeno testo za paj iz frižidera i ostavite ga da odstoji otprilike 10 minuta pre nego što ga razvijete.

Razvijte disk testa u veliki krug pomoću oklagije. Dodajte obilnu količinu brašna na površinu za razvijanje i na oklagiju kako biste sprečili lepljenje i pucanje.

Pažljivo odvojte razvijeno testo od površine radnog stola uvijajući ga nazad na oklagiji.

Prebacite ga u tanir za paj od 22-23 cm i pažljivo pritisnite testo za dno kalupa za paj i iznad krajeva (pokušajte da napravite jedan i po ili 2 centimetra rubić ako je poguće).

Ako vaš kalup za paj ima širok rub, zapečatite rub paja stvarajući rebrastu šaru - pritisnite rub paja spolja levim palcem i kažiprstom, dok pritišćete rub paja iznutra desnim kažiprstom. Ovo napravite po celom putu oko ruba paja kako biste stvorili rebrastu šaru.

Pričvrstite neispečenu koru viljuškom nekoliko puta na dn kalupa za paj. Ovo će spečiti dizanje kore i pomoći će da se ravnomerno ispeče.

Pecite na 180 stepeni otprilike 20-25 minuta ili dok korica ne postane svetlo zlatkaste smeđe boje.

Izvadite ga iz rerne i ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi.

ZA NADEV

Dodajte 1 čašu jagoda u malu posudu na srednjoj vatri zajedno sa kukuruznim skrobom, šećerom i limunovim sokom.

Ostavite smesu da se kuva zaista dobro pasirajući jagode dok se kuva i zgušnjava.

Kuvajte dok smesa ne postane blago gusta i želatinska (da liči na slatko) i dok se jagode skroz ne raspadnu.

U prethodno ispečenu koru dodajte naseckane jagode i sipajte skuvanu smesu od jagoda na njih, tako što se smesa sasvim malo trese kako biste bili sigurni da su sve sveže jagode pokrivene skuvanom smesom od jagoda. Izgladite gornji deo najbolje moguće.

Ostavite paj da se ohladi skoro do sobne temeprature i zatim ga stavite u frižider da se stegne dok se ne stegne andev (otprilike 2-4 sata). Biće dovoljno stegnut za sečenje nakon hlađenja, ali još uvek sočan.

Naseckajte i servirajte sa umućenom pavlakom ili sladoledom.

Napomene:

Da biste ovaj recept učinili još lakšim, koristite prethodno ispečenu koru za paj iz prodavnice ili pekare ili kupite zamrznutu koru zapaj i pecite prema uputstvima sa pakovanja. Zatim napravite nadev kao što je gore opisano.

Klasičan paj od jagoda sa svežim jagodama je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: