Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Domaći kolač sa dunjama

Domaći kolač sa dunjama

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Šegrt
5212107
Domaći kolač sa dunjama2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Odličan domaći kolač - vazdušast i sa neverovatnom aromom dunja"

Potrebni sastojci

  • dunje - 2 srednje veličine
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • vanila - 2 pakovanja (po 0, 2 g)
  • kiselo mleko - 1/2 kofice (200 g)
  • prašak za pecivo - 1 komad (10 g)
  • maslac - 70 g
  • brašno - 2 šolje
  • voda - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Dunje dobro operite, isecite i uklonite semenke.

Stavite ih u tiganj sa nelepljivim premazom sa malo ulja i šećera, prelijte sa 1/2 šolje vode i dinstajte na šporetu dok ne omekšaju.

U dubljoj posudi umutite jaja i šećer do bele boje.

Dodajte vanilu i još malo mešajte. Rastopite maslac u mikrotalasnoj pećnici i dodajte ga u jaja, neprestano mešajući. Zatim dodajte kiselo mleko i takođe promešajte.

Prašak za pecivo se dodaje u brašno i prosejava, a zatim postepeno dodaje u mešavinu jaja, neprestano mešajući drvenom kašikom/ili silikonskom lopaticom.

Dobijena smesa se ravnomerno raspoređuje u okrugli pleh, prethodno obložen papirom za pečenje i premazanim uljem.

Dunje ocediti od sosa u kome su se kuvale i poređati na smesu za kolač.

Voćni kolač se peče na 180 stepeni oko 40 minuta.

Po želji se može posuti šećerom u prahu.

Domaći kolač od dunje je spreman.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: