Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa kafom, smeđim šećerom, orašastim plodovima i cimetom

Kolač sa kafom, smeđim šećerom, orašastim plodovima i cimetom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Kolač sa kafom, smeđim šećerom, orašastim plodovima i cimetom
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Poslužite ovaj sjajni kolač sa kafom uz šolju aromatičnog espresa i očekujte reakcije svojih gostiju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 220 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • maslac - 100 g, sobne temperature
  • šećer - 200 g, kristal
  • jaja - 2 komada, L
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt ili Madagaskarska vanila
  • pavlaka - 180 g, kisela, može da se zameni punomasnim kiselim mlekom sa visokim procentom
  • Toping
  • orašasti plodovi - 240 g, bademi, orasi ili lešnici (istucani na krupnije komade)
  • smeđi šećer - 55 g, svetli
  • crna čokolada - 80 g, za pečenje malih komada
  • cimet - 3/4 kašičice
  • brašno - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna na 170 stepeni sa ventilatorom.

Kalup za torte sa padajućim dnom prečnika 23 cm, nauljen i obložen papirom za pečenje.

Radi se mikserom.

U posudi se žicom za mućenje pomešaju istucani orašasti plodovi, čokolada, smeđi šećer, cimet i brašno. Ostavlja se sa strane.

U posudi miksera se muti maslac otprilike 1 minutu. Dodaje se šećer i muti se u krem otprilike 3 minute. Sledi vanila.

Jaja se dodaju jedno po jedno, tako što se nakon svakog dobro muti. Brašno, pomešano sa praškom za pecivo i sodom, se dodaje u tri navrata, a pavlaka - u dva navrata, završavajući brašnom. Smesa mora da bude dobro mućena u krem dok se u potpunosti ne upiju suvi sastojci.

Polovina testa se sipa u kalup za torte, zagladi se špatulom ili obrnutom stranom supene kašike i posipa se polovina topinga, ravnomerno raspoređujući. Sipa se i drugi deo testa, pažljivo se špatulom zagladi i posipa se drugi deo topinga.

Peče se na 170-180 stepeni otprilike 45-50 minuta.

U potpunosti ohlađen se seče na komade torte.

Napomena:

Za merenje proizvoda sam koristila električnu vagu, takođe sam merila količinu gotovog testa kako bi bilo preciznije i delim ga na pola, takođe i toping. Orašasti plodovi su sirovi bademi - koji su prošli kroz mašinicu za orašaste plodove na stepenu za krupno mlevenje.

Koristila sam čokoladu za kuvanje u malim komadima, ali uprkos tome sam je stavila u mašinicu za orašaste plodove da se dobiju krupno mleveni komadi. To sam uradila u kalupu za kolač (23 cm), ali preporučujem da se pripremi u kalupu za torte.

Ovaj kolač je sa bogatim ukusom maslaca i vlažne strukture. To što ovaj Coffee Cake čini toliko lepim, je zrnasta smesa od komadića orašastih plodova i čokolada. Upravo kafe u njemu nema kao dodatka, iako se tako zove, zato što je veoma pogodan uz šolju lepe guste crne kafe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: