Način pripreme
Rerna na 170 stepeni sa ventilatorom.
Kalup za torte sa padajućim dnom prečnika 23 cm, nauljen i obložen papirom za pečenje.
Radi se mikserom.
U posudi se žicom za mućenje pomešaju istucani orašasti plodovi, čokolada, smeđi šećer, cimet i brašno. Ostavlja se sa strane.
U posudi miksera se muti maslac otprilike 1 minutu. Dodaje se šećer i muti se u krem otprilike 3 minute. Sledi vanila.
Jaja se dodaju jedno po jedno, tako što se nakon svakog dobro muti. Brašno, pomešano sa praškom za pecivo i sodom, se dodaje u tri navrata, a pavlaka - u dva navrata, završavajući brašnom. Smesa mora da bude dobro mućena u krem dok se u potpunosti ne upiju suvi sastojci.
Polovina testa se sipa u kalup za torte, zagladi se špatulom ili obrnutom stranom supene kašike i posipa se polovina topinga, ravnomerno raspoređujući. Sipa se i drugi deo testa, pažljivo se špatulom zagladi i posipa se drugi deo topinga.
Peče se na 170-180 stepeni otprilike 45-50 minuta.
U potpunosti ohlađen se seče na komade torte.
Napomena:
Za merenje proizvoda sam koristila električnu vagu, takođe sam merila količinu gotovog testa kako bi bilo preciznije i delim ga na pola, takođe i toping. Orašasti plodovi su sirovi bademi - koji su prošli kroz mašinicu za orašaste plodove na stepenu za krupno mlevenje.
Koristila sam čokoladu za kuvanje u malim komadima, ali uprkos tome sam je stavila u mašinicu za orašaste plodove da se dobiju krupno mleveni komadi. To sam uradila u kalupu za kolač (23 cm), ali preporučujem da se pripremi u kalupu za torte.
Ovaj kolač je sa bogatim ukusom maslaca i vlažne strukture. To što ovaj Coffee Cake čini toliko lepim, je zrnasta smesa od komadića orašastih plodova i čokolada. Upravo kafe u njemu nema kao dodatka, iako se tako zove, zato što je veoma pogodan uz šolju lepe guste crne kafe.